A Fidesz gyülekezési szabadsága

Aha. Most megint egy fokkal precízebb képünk lett a Fidesz szabadság-elképzeléséről. Ha a Fidesz szerevez tüntetést, akkor éljen a szabadság, egyenlőség, testvériség, törvényesség, senkinek nincs félnivalója 15-én, minden egyéb állítás csak kormányzati provokáció. Ha a surmók szerveznek tüntetést, a Fidesz tüntetése előtt, az provokáció, amit a rendőrségnek be kell tiltania.

Sajátos adalék, hogy a Fidesz ennek a sajtótájékoztatónak videofelvételét nem hozta nyilvánosságra. Máskor Szíjjártó mester minden szava arany, amit kár lenne veszendőbe hagyni; most csak egy szöveges összefoglalót találhatunk. Hja, ha én mondanám azt, hogy “ha a rendőrség akarja, megtalálja a módját annak, hogy ne legyen demonstráció a főváros és a Fidesz rendezvénye között“, én se pezsegnék a lelkesedéstől, hogy az bármikor meghallgatható és adott esetben a pofámba játsztaható legyen.

Persze ez a lépés remekül illeszkedik a Fidesz provokáció-sorozatába. Hiszen, ha háromtól akar naggyűlést tartani, lefoglalhatta volna a területet háromtól. Nyilvánosságra hozhatta volna, hogy háromtól négyig valami felvezető program lesz, mittudomén, Pelczné Gál Ildikó készít magánhasználatra videofelvételt Árpád-sávos izompólóba csúsztatott 17 éves kamaszfiúkról, miközben jobboldali érzelmű black-metal zenekarok székely-himnusz feldolgozásokat játszanak. Addig lehetne gyülekezni, hogy elegen legyenek, mire az épületes szónoklatok megkezdődnek.

De nem. Szíjjártó Péter nyilvánvalóan törvénysértő indítványát a rendőrség nyilvánvalóan nem fogja teljesíteni. És akkor megint lehet kormányzati szakszerűtlenségről és provokációról fecsegni a médiában, ha esetleg megismétlődne a 23-i incidens. Addigra valószínűleg úgyis mindenki elfelejti, hogy egy hete még arról volt szó: zavargások kizárólag rendőri intézkedések okozataként képzelhetők el.

Volna egy alternatív és teljesen törvényes javaslatom. Ha a Fidesz úgy érzi, békés választópolgárait veszély fenyegeti a Petőfi szobornál, szervezze a tüntetését más helyszínre vagy időpontra. Vagy ne szervezzen naggyűlést egyáltalán. És akkor a békés szavazópolgároknak is kevesebb jutna a vandáloknak szánt könnygázból — ha már ez utóbbiak létezését “provokátor” néven Szíjjártó Péter is elismeri. Már persze akkor, ha nem a birka választók könnygázban való megfürdetése a naggyűlés elsődleges célja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.