Moderálási alapelvek

Ha valakinek nem világos első blikkre: ez az én blogom, és senkinek sem alapvető joga, hogy itt publikáljon. Kb. egy évvel ezelőtt elég sok időt fordítottam az I hate it here-re, így nem bántam, ha olyan kommentek is megjelennek, amelyek megsértik a vita általam preferált szabályait: volt időm foglalkozni ezekkel is. Mostanában se időm, se kedvem nincs ennyi energiát ölni ebbe a projektbe, viszont feladatomnak sem érzem, hogy bármilyen igénytelen vagy igénytelenül megfogalmazott véleménynek helyt adjak.

Természetesen nem megy át a személyeskedés, a rasszizmus, a szexizmus, a homofóbia, vagy akármilyen diszkriminatív baromság. Nem megy át, ha valaki zsidózik, cigányozik. Előfordul, hogy valaki a személyében hitelteleníti magát — ilyenkor azzal sem fáradok, hogy az illető kommentjeit egyáltalán elolvassam. Mennek a kukába. Ugyancsak ne számítson senki arra, hogy itt szabadon reklámozhatja náci, fasiszta, vagy általam nácinak vagy fasisztának tartott szennylapok írásait, illetve ezek szerzőit. Ezekkel a honlapokkal, illetve személyekkel egyáltalán nem szándékozom foglalkozni, így törlöm a róluk szóló kommenteket.

A másik, amit nem tolerálok, az a primitív, szómenésen alapuló vita. Kiragadni mondatokat a másik mondandójából, ezeket diadalmasan beidézni, majd megcáfolni, miközben a másik nem is azt állította, amiről a cáfolat szól: engem ez fáraszt és untat, és nem óhajtok vele foglalkozni. Nem óhajtok teret adni az érvek körhintáztatásának sem, amikor valaki felváltva állít egymással ellentétes dolgokat, csak hogy mindig azzal vitatkozasson, amit én mondok.

Noha a moderálás tartalmi és nem formai kirtériumok alapján történik, éppen ezért mindenkinek azt javaslom: gondolja meg, valóban idézni szeretne-e. Aki nem egyes mondatokon lovagol, hanem kerek, egész gondolatokat ír be kommentként, annak a véleményét valószínűleg akkor is jóvá fogom hagyni, ha nem értek vele egyet. Mert nem a véleménykülönbség irritál, hanem az, amikor időt és energiát fordítok arra, hogy valakinek normálisan válaszoljak, erre az pár összevágott mondatra firkant oda valamit. Szeretem a véleményemet ellenvélemények fényében tesztelni, de a fórumozgatós szóbárbajoktól kilel a hideg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.