Radart a hátunk közepére

A Tubesen épül fel a NATO-lokátor
Népszabadság Online, 2007. március 7.

A mecseki lokátor körüli baszakodás nem nagyon képzelhető el sehol máshol, csak Magyarországon. A lakosság szerint lehetőleg sehol se legyen; vagy ha valahol mindenképpen lennie kell, hát legyen valahol másutt, mert csak. A magam részéről már a Zengő körüli hercehurca sem hatott meg túlságosan; nem éreztem a masszív, pontokba szedhető, támadhatatlan érveket a tiltakozáshullám mögött. Sólyom László köztársasági elnöki tevékenységének persze remek abszurd kis nyitánya volt, hogy magámemberként még részt vett az utolsó tiltakozásokban; az ország főparancsnokaként aztán, gondolom, már nem lett volna sikkes, ha a Tubes elleni helyi lokálpatriotista lázongásba is beszáll.

A magam részéről azt gondolom, hogy a Zengő ellenében sem az észérvek döntöttek végül: egyszerűen sikerült elég magasra csavarni a hisztit ahhoz, hogy belevásson az amúgy elég töketlen kormányzati akarat. Mert hát a színtiszta észérvek, az alacsonyabb meg olcsóbb radar mind a Zengő mellett szóltak — a zöldek meg a már említett módon nem a brutális erejű hatástanulmányaikkal, hanem a grínpíszes hepciáskodással értek célt.

Alapvető problémának gondolom, hogy nálunk a zöldmozgalom is ugyanolyan ordenáré, mint minden más: “nem, nem, nem” — ezt olyan elegáns fröcsögni. Persze valami ellen tüntetni mindig könnyebb; valaki szakértőket fizet, engedélyeket szerez be, összeszopik egy anyagot, mi meg, zöld aranyifjak, ránézünk, leköpjük, elhányjuk magunkat és máris láncolhatjuk magunkat a fákhoz vagy buldózerekhez, kinek mi esik közelebb a lekivilágához. Amikor a Zengőn megindult volna a fakivágás, rögtön voltak vidám aktivisták, akik ezt megakadályozták. Olyan civil szervezetre viszont valahogy nem emlékszem, amely pozitív javaslattal tudott volna előállni, végül is akkor hol a francban legyen az a szaros lokátor.

Alighanem azért van ez így, mert nálunk valahogy sokkal több a fasz, mint az agy — és ez a legtöbb téren erősen behatárolja a lehetőségeinket. Homo- és xenofóbiában, öncélként felfogott polgári engedetlenségben viszont nagyhatalmak vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.