Akik soha nem adják fel

Ha nem lenne olyan szánalmas, akár röhöghetnénk is a Magyar Demokrata Fórum frakciójának Lakitelek Munkacsoport nevű gittegyletének tegnapi, szenzációsan újszerű kezdeményezésén: ismét indítványozzák Herényi Károly leváltását.

Persze ez a lépés csak látszólag nevezhető politikai öngyilkosságnak, hiszen itt már eleve politikai hullákról van szó. Túlságosan bíztak a Fórum EU-választási vereségében. Tényleg elhitték, hogy csak egy lépésnyire vannak attól, hogy pártjukat átjátszhatják a Fidesznek. Dávid Ibolya önállósági törekvései azonban egyelőre remekül beváltak; a pár héttel ezelőtti, kétségbeesett lépésükkel az érintett képviselők pedig saját maguk alól rántották ki a szőnyeget. Jobb járnak, ha inkább megtanulnak veszíteni. Most már persze nincs mit, nyugodtan játszhatják a kamikazét. Ha az MDF nem hullik szét, Orbán aligha ajánl fel nekik helyet a Fidesz padosoraiban.

Hogy mit lép erre a párt, a frakció; édesmindegy. Herényi most már tutira mehet az újabb törvénysértéssel: biztos lehet benne, hogy az MSZP – a Fidesz által hozott állásfoglalásra hivatkozva – bizton szentesíti majd a frakciótagok esetleges kizárását. Ha pedig már belefáradt az effajta hercehurcába, egyszerűen nem tűzi majd napirendre a javaslatot.

A dolog szolid iróniája az, hogy az ügyön hosszú távon a Fidesz is ugyancsak rajtaveszthet. A két évvel ezelőttihez hasonlatos, szoros, közös listás választási szövetség talán már most ugrott. Vajon mit szólnának a jobboldal szürke eminenciásai egy 4,9 százalékos MDF-eredményhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.