Legyen egy határ

Petrétei Józsefnek alighanem nem a rendőri vezetőket kellene magához kéretnie, hanem a lemondását kellene gépelnie. Kurvára ez lenne a minimum. A rendőrség ugyanis a kormány alá tartozik, a kormány felügyeli a rendőrség munkáját, a kormány adja nekik a lóvét — fejükkel felelnek hát azért, hogy öt rendőr ne erőszakolhasson meg senkit fényes nappal, szolgálati autóban és egyenruhában. Ilyen nincs.

Surmó, faszfej rendőr persze még előfordulhat; nem örvendetes, de a rendőrség korrupciója és erőszakossága lényegében egyidős a rendőrség történetével. A jelenség nem felszámolható, maximum minimalizálható. Nyilvánvalóan oda kell sózni minden rendőri faszkodásért, de kellene azért, hogy legyen egy határ, amiről minden rendőrnek álmából felriasztva, csontig bebaszva, bekábítózva is tudnia kellene, hogy nem lépheti át, különben puszta kézzel fogják letépni a tökeit, és házbontó vasgolyóval fogják kibaszni a rendőrségtől. Ha ez a határ nem létezik, és ebben nagyon is igaza van Navracsis Tibornak, akkor lényegében senki nem érezheti magát biztonságban. Függetlenül attól, hogy hány normális rendőr van.

Az országos kapitány helyettese közben bejelenti, hogy visszaállítják a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot. Basszátok meg, ezek szerint megszüntették? A legnagyobb és legnépesebb, leginkább szem előtt levő, a korrupciónak leginkább kitett, az állampolgárok cseszegetésére leginkább hivatott testület 2004-től mostanáig belső ellenőrzés nélkül működött? Volt olyan kapitális vadbarom, aki azt gondolta, hogy ez a szekér már faszán szalad magától is, ha valami nincs rendjén, az állampolgárok majd úgyis feljelentést tesznek az ügyészségen? Azt gondolom, az, hogy ezt a kormány hagyta, netán egyenesen elő is írta, már önmagában is indokolja, hogy a Gyurcsány kormány fejére hamut szórva, szőrcsuhásan kanosszázzon az állampolgárok előtt.

A rendőri vezetők felelősségét első ránézésre talán kissé paradox módon nem érzem ennyire közvetlennek. Ők a rendszert működtetik, de azon keretek és lehetőségek között, amit a kormány biztosít számukra. Természetesen szőrszálhasogató alapossággal ki kell vizsgálni az ő felelősségüket is, de esetükben nem tartom elméletileg kizártnak, hogy a rendszer nem teszi lehetővé, hogy az ilyen eseteket száz százalékos bizonyossággal megelőzzék. Az utóbbi időben elég sok dolgom akadt a rendőrséggel, és az összkép számomra egyáltalán nem volt negatív. Kár, hogy az ilyen férgektől nem sikerült teljes egészében megszabadulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.