Orbán Viktor válasza a Gyurcsány-blogra

orbanviktor.hu
Orbán Viktor megújult honlapja

Azt gondolom, azok, akik az elmúlt hónapokban hosszan áriáztak arról, hogy a Fidesznek anyagi okokból nem volt más választása, mint a radikalizálódás, most már nyugodtan felülvizsgálat alá vehetik elgondolásaikat. Orbán Viktornak új honlapja van, márpedig ennek sem megtervezése, sem kivitelezése jóval több, mint két fillér — ehhez profi kommunikációs csapat kell. Márpedig az új honlap egy olyan felépítmény, ahol minden tégla a helyén van.

Többé-kevésbé biztosan kijelenthető, hogy a Fidesz a maga részéről lezárta a radikális vonalat. Belátta, hogy tomboló, gyújtogató csürhével nem lehet választást nyerni, de még előrehozott választásokat kikényszeríteni sem. Aláírta Gyurcsány zéró tolerancia kiáltványát, és egy újfajta politizálásba kezdett. A honlap designjából, felépítéséből egy dolog sugárzik: a tiszta, áttekinthető, megbízható funkcionalizmus, mindenféle látványos csicsa nélkül (kb. egy jobb fajta blogszolgáltató sablonjára emlékeztet a külső; az új arisztokráciával szembeni új, plebejus többség nyilván nem engedhet meg magának egy igazán seggreesős designt). Jól áttekinthető, jól olvasható, könnyen kezelhető. A fő új szolgáltatás, a videók is abszolút nézhetőek, modern, energikus, határozott professzionális politikusokat és profi háttércsapatot mutatnak.

Lehet persze személyi kultuszról hőzöngeni, de a Fidesz kommunikációs szakemberei és vezetősége alighanem jól látják: Fidesz-szavazótábor ma már nincs Orbán Viktor rajongók nélkül. Ez van, ezt kell szeretni, Orbán Viktort sem megkerülni, sem félreállítani nem lehet, ha váltani kell, a volt miniszterelnök image-ét kell újra építeni.

Orbán Viktor már elég régen nem pártot, hanem politikai közösséget épít. Alighanem azt is belátta, hogy a régi, atyáskodó arcától sok bizonytalan szavazónak csak a tenyere kezd egyre intenzív viszketésbe — márpedig most különösen sok olyan szavazó szaladgál az országban, aki nem tudja, kire szavazzon, mert kiábrándult például a koalícióból. Nekik akár tetszhet is az új, energikus, szakpolitikai kérdésekben is otthonosan mozgó miniszterelnökjelölt képe, akiről részletekbe menően is lehet tájékozódni; akik pedig már a régi fan clubnak is tagjai voltak, minden bizonnyal örülnek majd a még több információnak.

Ha vetünk egy pillantást Gyurcsány Ferenc honlapjára, akkor azt is észrevehetjük: saját, személyes politikai arculatának kiépítésében Orbán Viktor jelenleg lépéselőnyben van. Egyértelműbben róla szól az oldal, nem kevertek ide olyan szolgáltatásokat, amiknek máshol lenne a helye. Ez az oldal Orbán Viktorról szól — aki nem rá kíváncsi, annak nem kell idejönnie, mindent megtalál a Fidesz.hu-n. Vendégkönyv van ugyan, de jó mélyre elsüllyesztve, csak azok olvassák, akik megveszett fórumozók — az oldal így is éppen elég interaktívnak nevezhető vezető politikus-választópolgár viszonylatban. Gyurcsány Ferenc honlapján sok minden más is van, de saját blogja például még mindig csak az Amőba egyik sarkában található meg; a design pedig egy rosszabb fajta blogszolgáltatónál is cikiszámba menne. Ott viszont élő egyenesben megy a nyílt seggnyalás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.