Kisebbrendűségi komplexus

Érdekes a Fidesz reagálása Gyurcsány amerikai útjára. Nem gondolná az ember, hogy ilyen feledékenynek gondolná őt a Fidesz: Orbán Viktor például hiába repül magánrepülőgéppel a díszdoktor-avatására, még ez sem volt elég ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke hasraessen. Ehhez képest Gyurcsány Ferencet szokatlanul hosszú ideig fogadta, és nyilván egy csomó minden szóba került.

Talán nem meglepő az sem, ha a Fidesz is szóba került valamilyen formában, noha azt persze nem gondolhatjuk, hogy George W. Bush álmait sűrűn zavarná meg a NATO-kötelezettségeit anno fickós lazasággal kezelő, a magyar szerepvállalásokat minden lehetséges alkalommal megfúró miniszter- majd később pártelnök gondolata. Már arról most nem is beszélve, hogy épp egy jobboldali fórumon békázta le Kondor Katalin közvetett formában az USA akkori nagykövetét – nem olyan nehéz tehát elképzelni, hogy Bush kellemesebbnek érezné, ha továbbra is Gyurcsány Ferenc maradna a partnere.

Külön cikiség, hogy a Fidesz most folyvást azzal nyomul, milyen karakán kiállást tanúsítottak ők szeptember 11 után; holott azért a MIÉP-pel való kapcsolatuk mindennek volt nevezhető, csak ellenségesnek sem. Mindenki tudta, ha arról van szó, a kormányfőnek még a szélsőjobb segítsége sem drága – és hát bizony egyfolytában arról volt szó.

Azt meg aztán végképp nehéz elképzelni, vajon hogyan reagálnak az amerikai nagykövetségen arra, amikor Áder János felszólítja a nagykövetet, derítse ki, pontosan mi is történt az elnök és a magyar miniszterelnök között. Ha én nagykövet lennék, és megengedi az illem, alighanem azt írnám vissza, a frakcióvezető úr lehetőség szerint kérdezze meg mindezt a miniszterelnök úrtól, aztán majd lesz valami. Ha az etikett ezt nem teszi lehetővé, akkor sem túlzottan valószínű, hogy Bush saját nagykövete kérésére telefonon röviden referál arról, miről tárgyalt a múlt héten – Áder János azért végképp nem az a dimenzió, akinek a szavára neki pattanni kellene.

Talán éppen ez a kisttílűség az, ami miatt Orbán négy évvel ezelőtt nem hogy szívesen látott, de semmilyen vendég sem volt Washingtonban.

Áder János, a Fidesz ? Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője a mai napon levélben fordult George Herbert Walkerhez, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetéhez.

Levelében Áder János frakcióvezető a nagykövet segítségét kérte annak tisztázásában, hogy valós-e Gyurcsány Ferenc azon állítása, miszerint múlt heti washingtoni látogatása során Bush elnök kritikát fogalmazott meg az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

Fidesz-sajtóközlemény

2 Responses to Kisebbrendűségi komplexus

  1. Anonymous szerint:

    “Kisebb”, könyörgöm.

  2. Anonymous szerint:

    Az a nagyon durva, hogy ez a zseni bagázs nem gondolkodik két napnál előbbre és fel sem merül bennük, hogy ha esetleg ők nyernek jövő tavasszal, akkor hogy fogják ezt megmagyarázni az amerikaiaknál? Vagy esetleg azt hiszik, hogy ha a magyar közéletbe bármilyen kapitális baromságot be lehet dobni, akkor ugyanezt el lehet játszani a nemzetközi színtéren is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.