Vége a konzultációnak

Radikális adómérséklést sürgetett Orbán
Magyar Nemzet Online, 2005. október 17.

Állati nagy frankóság lehetett ez a nemzeti konzultáció – ha igaz az, amit Orbán Viktor mondott, hogy “beteljesítette a küldtetését”, akkor legalább vége is van – ez mindenképpen egy óriási jó hír, legalább ennek univerzálisan örülhet mindenki.

Amúg meg… valahogy sose gondoltam arra, hogy a kormányzás egy nagy kívánsághangverseny lenne, ahol megfelelő politikai akarattal minden választói igény teljesíthető. Ha csak a fele igaz annak, amit a Fidesz állít a gazdaság állapotáról (persze ez egy hurráoptimisztikus becslés, de hipotézisként fogadjuk el), akkor egyszerűen nincs az a mennyiségű összesereglett, felső-középosztálybeli, jobboldali érzelmű kiválóság, amely hihetővé tudja varázsolni, hogy 2006-ban már kolbászból lesz a kerítés, ha Orbán hatalomra kerül.

Legyünk csak gátlástalanul egyértelműek: annak a viszonylag jómódú, politikailag nem agyonszofisztikált értelmiségi rétegnek, akinek néhány száz milleniumi országzászló szétosztogatása már a nemzeti identitást új alapokra helyező kulturális happening, biztosan állati jó lesz, mert Orbán elősorban rájuk gyúr. Valószínűleg mások is számíthatnak némi osztogatásra, elsősorban persze azok, akik ezt valamilyen formában – találomra vett példával élve: szavazatokkal és politikai elkötelezettséggel – viszonozni tudják majd az országnak. Csak hát a gazdasági mutatóink nem attól javulnak, hogy Egerszegi Krisztina családja adóvisszatérítést ad.

Orbán Viktor újabban szabadidejének nem csekély részét azzal tölti, hogy szótagolva elmagyarázza: az MSZP nem hiteles baloldali párt; a háttérben persze már ott settenkedik a gondolat: a politikai magyar modell jegyében a Fidesz ideális jobb- és baloldali párt egyszerre.

Azok persze, akiknek igazán rossz, a protestszavazataira mindig lehet számítani – hogy aztán a két ciklus között odavessék őket a farkasoknak; lásd Torgyán József és a magyar mezőgazdaság felvirágoztatása.

Politizálj a Fidesszel és nyersz egy autót. Ennyire szánalmas üzenetért bizonyára komoly pénzt kellett fizetni egy nevesebb nyugati pr-cégnek.

2 Responses to Vége a konzultációnak

  1. Anonymous szerint:

    azert kene nekik szolni, hogy csak a sajat szavazoikat kerdeztek meg, igy az “emberek velemenye”-t igazan atjavithatnak az “mpsz szimpatizansok velemenye”-re

  2. algi szerint:

    Ez de durva! Eszembe sem jutott. Ha MSZP és MPSZ lesz, akkor nyilván sokan majd találomra fognak ixelni. Erre megvan a lakossági potenciál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.