Asimov jobb volt

Orbán a KDNP-be menekül?
Spirk József, Index.hu, 2007. január 16.

Alighanem tényleg a politikai sci-fi kategóriája, hogy Orbán komoly nehézségekkel készül szembenézni a pártjában. Noha én magam odáig talán nem merészkednék, hogy Orbán “tehetséges politikusnak” nevezzem, ám azt gondolom: túlélni nagyon tud. És ami tényleg vitathatatlan: Orbán az egyetlen, valóban emblematikus jobboldali figura.

Persze nem igazán minősül ritkaságnak, hogy egy-egy harcos jobboldalinak egyszer csak tele lesz a hócipője azzal, hogy már huzamosabb ideje szarnak a fejére. Solymosi Frigyes pálfordulása például alighanem az egyik legmegrázóbb történet a pártok értelmiségi holdudvaraiban. Az sem kizárható, hogy akad olyan párttag is a Fideszben, amelyik jobb perspektívákkal rendelkezne egy másik pártelnök regnálása alatt. Viszont nem igazán kell politikai zseninek lenni ahhoz, hogy az ember megmondja: Orbán nélkül nincs Fidesz se, amin marakodni lehetne.

A jobboldal azért egységes többé-kevésbé az utóbbi években, mert Orbán sikerrel elhitette az emberekkel, hogy van egy posztkommunista tömb, amivel szemben csak szoros összefogással lehet fellépni (a KDNP jogilag lehet ugyan önálló párt — ténylegesen ezt legfeljebb rossz viccként lehetne elsütni). A jobboldali médiumok által is erősített kép szerint kvázi háborús állapotok uralkodnak a magyar közéletben: háborúban, hadseregben meg nem nagyon van tere a demokratikus baszakodásnak. Orbán a főnök oszt jó napot — kábé így lehetne leírni a helyzetet.

Ha Orbán távozik/kirúgják vagy eddigi bizalmasai elkezdenek alternatívákat felmutogatni, akkor kampó a jobboldal szavazói identitásának. Ha a Fidesz élén nem Orbán áll, akkor a Fidesz húzhatja is le magát a klotyón. Az ún. másodvonalas politikusok nagyon hangsúlyosan a második vonalba tartoznak — eltologatják a párt szekerét, ha arról van a szó, de a bakon elég röhejesen festenek. Ha a jobboldali tábor felbomblik, semmi garancia nincs arra, hogy nem tódulnak át egy csomóan a szövetségesként már nem nagyon értelmezhető MDF-hez. Sőt: az árkok beomlásával a másik oldal felé történő átjárás is megkezdődhet. És akkor isten irgalmazzon a Schmidt Mária-féle aggresszív kalandorok közéleti szerepvállalásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.