Uncsi kis hajsza

Algi javaslata ellenére csak megnéztem az Apocalyptót, és meg kell, hogy mondjam, sokkal szarabbra számítottam. Filmtörténeti jelentőségű remekműnek persze nem nevezném, még kalandfilmnek is bágyadt, de azért van benne ez-az.

Nekem például semmi bajom nem volt azzal, hogy egy hagyományos üldözős akciófilmet, áthelyezünk egy kicsit másfajta környezetbe, és nekem tulajdonképpen a maja beszéd is bejött. Egyszer meg lehet nézni, ha nagyon nincs semmi más és mindenképpen moziba akarunk menni — annyira nem rossz, hogy fájjon is.

Némi probléma persze, hogy a cselekmény iszonyatosan vontatott. Mindent a szánkba kell rágni: addig nincs vége a tapírvadászatnak, amíg a popcornt rágcsáló kicsit Joe is meg nem értette, hogy mit jelent maja vadásznak lenni. Amikor foglyokat hurcolnak keresztül az erdőn, akkor azt sem lehet elkenni: a mellettem ülő mobiltelefonáló tahónak is le kellett esnie, hogy mekkorát szopnak ezek a szerencsétlenek. Algi passió analógiája elég jól eltalált, kétségkívül van benne valami: a mondanivaló viszont tökéletesen hiányzik ezen, filmidőben legalább harminc perces kálváriájából. Ez voltaképpen az egész filmre igaz: az se szól semmiről. Egy fiatal vadász nagy bajba kerül, de minden erejével azon van, hogy visszataláljon a családjához — könnyen beláthatjuk, hogy ennél azért csavarosabb cselekményeket is kiizzadott magából a filmtörténet. Akció a Lassie hazatérben is volt ennyi, max nem fröcskölt ennyi vér, de ez a huszonegyedik század elején már nem is akkora sikk.

A szereplők frankón archetípusosak, pusztán a jellemükből elég hamar rá lehet jönni, hogy kinek mi lesz a sorsa. Persze, ha nagyon engedékenyek vagyunk, akár azt is mondhatjuk, hogy a műfajba ez a fajta sztereotipizálás nagyon is beleillik — viszont a film fordulatosságához semmivel sem járul hozzá.

Engem személy szerint a végső mondanivaló irritál leginkább. Ha film elején levő mottót és a lezárást komolyan vesszük, akkor az Apocalypto voltaképpen nem más, mint a történelem egyik népirtásának giccses apológiája. A maják már úgysem csináltak semmi értelmeset, csak fejeket dobáltak le hatalmas kőpiramisokról — kész szerencse, hogy lemészárolták őket a spanyolok, nem igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.