Egy következmények nélküli ország

Hadd nyúljuk le Fritz Tamás kedvenc szlogenjét egy percre – mert mondjuk az Országos Széchényi Könyvtár vonatkozásában akár még aranyat is érhet.

Van egy kupac papír, amit rábíztak ugyan az OSZK-ra, de az utóbbi évtizedekben még leltárba venni is lusta volt. Álltak álltak a raktárban, egy töredékük megpenészedett, nagyobbik részüket – láss csodát – belepte a por. Az ÁNTSZ portalanítást javasolt, Monok István, a könyvtár igazgatója pedig egy kicsit radikális értelmezést választva egyszerűen eltüzelte a papírokat.

Persze ez már önmagában is gigantikus botrány, tekintettel arra, hogy – ha hihetünk az ország szakértő közvéleményének – itt elég értékes kisnyomtaványokról volt szó. A minisztérium viszont arra hivatkozva, hogy a kérdéses anyagok nem voltak leltárban, beérte egy írásbeli megrovással.

Nota bene, ha édesanyám takarításra szólít fel, és én iratgyűjteményét elégetem, egészen biztosan nem úszom meg egy írásbeli megrovással – Monoknak sem kellene. Repülhetne állásából, mint a huzat, büntetőfeljelentést lehetne tenni és egy kőkemény kártérítési pert is a nyakába lehetne akasztani – ahogy az Kozák Gyula is írta az Élet és irodalomban.

Mert hogy egy kulturális miniszternek nem lenne a feladata, hogy védje azokat, akik csak úgy eltüzelnek öttonányi értéket, az tuti.

One Response to Egy következmények nélküli ország

  1. Anonymous szerint:

    egy szösszenet az OSZK-ról:

    vizsgaidőszak vége felé – már nem tudom, melyik nap -, mikor mindenki kigúvadt szemekkel ült ott egész nap, hogy még az az egy-kettő, valószínűleg elég fontos megmérettetés sikeres legyen, minden átmenet és előzetes figyelmeztetés nélkül kitettek egy cédulát az OSZK-ban, hogy másnap nem lesz nyitvatartás. s az ok? a következő: a belső udvaron, ahonnan a könyvtár főbejárata is nyílik, egy német cég (azt hiszem kozmetikai)építtetett egy gigantikus fém-üveg pavilont, amiben egész napos rendezvényt tartottak. ettől még ugye nem kellett volna, hogy a könyvtár nyitvatartása szüneteljen, ám kérdezősködésemre azt a felvilágosítást kaptam, hogy a cég úgy döntött, őket zavarná, ha a könyvtárba igyekvők elsétálnának a pavilon mellett. rendkívüli? nem. bosszantó? megalázó? szerintem, ha jobban belegondolunk, nagyon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.