Guatanamo

Bár e tekintetben nehéz biztosan mondani, elég jó tippnek tűnik azt állítani, hogy Amerikai Egyesült Államokat beperelni költséges és fárasztó dolog, a siker semmiképpen sem tekinthető százszázalékosnak. Éppen ezért, ha valaki mégis megteszi, feltehetőleg van rá oka.

Mint ahogy azoknak a nemrégiben szabadult brit foglyoknak is, akik nemrégiben szabadultak a guatámói fogolytáborból, és most a nemzetközi normák semmibevételével vádolják az amerikai hadsereget.

A dolog már csak azért is valószínűnek hangzik, mivel már a fogolytábor létesítésekor lehetett sejteni, hogy azért esett épp Guatámóra az amerikaiak választása, mivel az – lévén, hogy Kubához tartozik – mentes a Genfi Egyezményhez hasonló mindenféle bosszantóan szőrszálhasogató, nemzetközi jogi normáktól.

A dolog mögött persze a terrorizmus elleni harc áll, mint ideológia. Ha a vádak beigazolódnak, elkezdhetünk megint egy kicsit jobban aggódni: mi mindendre lehet képes az USA akkor, amikor vélt vagy valós igaza védelme érdekében kétségbeesetten vagdalkozni kezd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.