A jól végzett munka

Bízvást mondhatjuk: mindenkinek alkotmányos joga, hogy az Alkotmánybíróságot vagy a Legfelsőbb Bíróságot bírálja. Ugyanakkor az ügyben közvetlenül érintettek – a politikusok – eseteben ezt túlságosan elegánsnak azért nem nevezhetnénk.

A kormánypártok két döntést is fogadtak az ilyenkor megszokott fröcsögéssel: az Ab a büntető törvénykönyv drogfogyasztással kapcsolatos rendelkezéseit tette semmissé, az LB medig a jegyzőkönyvek ellenőrzését írta elő 1139 szavazókerületben, történetesen az MVSZ beadványa nyomán, de ez tökmindegy.

A lényeg az, hogy józan ésszel gondolkodva elég nehéz elgondolni, hogy mindkét, amúgy nagy tekintélyű testületben ott lappanganak a szélsőjobbos, faszista ügynökök, akik csak a kellő pillanatra vártak, hogy most végre lecsaphassanak és döntő csapást mérhessenek egy baloldali-liberális irányultságú kormányra. Pláne, hogy más időkben meg kommunista reflexekkel szokás megvádolni ugyanezt a testületet. Talán nem valóságtól elrugaszkodott az a feltételezés, mely szerint a bírák egyszerűen csak tették a dolgukat; márpedig egy bíróság tevékenysége ritkán jár az összes érintett fél maradéktalan elégedettségével. Végül is talán nem véletlen, hogy az illetők bírák és nem mondjuk politikusok lettek.

Tulajdonképpen, amikor különösen hangosan fortyan fel egy-egy politikus, egy kicsit mindig megnyugodhatunk. A t. bíróság jól végzi a feladatát.

One Response to A jól végzett munka

  1. Trychydts szerint:

    Álláspontom finomítása végett nem tudom megállni, hogy ne idézzem ide a Népszabadság egyik cikkét, a TASZ drogpolitika programvezetőjének tollából:

    http://www.nol.hu/cikk/345241/

    Pontosan ez az a fajta érvelés, amire szükség van ebben a kérdésben. Szakmai, érvekkel alátámasztott, és nem utolsósorban olyasvalakinek a tollából ered, akinek nincs módja alkotmányos törvényt alkotni az adott kérdésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.