Antivasárnapos téboly

No, már honlapja is van a szabad vasárnapozásnak, ye, ye, ye, előre az össz-népi templomba járásért. Az emberek ne dolgozzanak, legyenek a családjukkal, sőt, parancsolja ezt meg nekik mindjárt az állam. Akinek meg mondjuk nincs családja, vagy akinek az élete párja is dolgozik vasárnap (mert mondjuk nem bolti eladó, csak reptéri alkalmazott/tűzoltó/vasutas/katona/vadakat terelő juhász), az meg nyilván rohadjon meg. De mindenesetre vásároljon be ő is szombaton. Ha ezt nem tudja megtenni, mert mondjuk csütörtök, péntek, szombat dologzott, lévén maga is reptéri alkalmazott/tűzoltó/vasutas/katona/vadakat terelő juhász, akkor dögöljön éhen, egyen szépen pirított kenyeret, kétszersültet vagy konzervet, vagy böjtöljön Semjén Zsolt lelki üdvéért.

Az a fajta baromság ez a kezdeményezés, amivel engem atombiztosan ki lehet ugrasztani a világból. Nekem, akinek speciel az a problémám, hogy a tíz éve mindenkori közvetlen lakókörnyezetemben már vasárnap egykor bezár minden, abszolút nem úgy tűnik, hogy a gonosz gennyláda boltok kihajtják szegény, szerencsétlen alkalmazottaik belét. Éppenséggel nagyon is úgy tapasztalom, hogy remekül érvényesül a kereslet-kínálat elv. Az tart nyitva és addig, akinek és ameddig megéri neki, de az ég szerelmére, miért történne ez másképpen? Gondolom, a Tesco sem abból termeli a nyereségét világszerte, hogy minden vasárnap kiönt egy vödör pénzt az ablakon.

Különösen érdekes az ujjból szopott, kődemagóg mítoszrombolás az említett honlapon. Példának okáért, egy ilyen piszlicsáré kezdeményezés miatt átdefiniálni a “szociális piacgazdaság” fogalmát, enyhe aránytévesztés. Az alkotmányban történetesen valóban szerepel ez a kifejezés, ám azt már sehol sem látom, hogy ez azt is jelentené, meg kell fosztanunk a dolgozni kívánó embereket a fizetésüktől. Az oldal elég sok számot is tartalmaz, forrásokat viszont nem. Az ilyesmi legjobb esetben is a torzítás és az adatokkal való manipuláció tutibiztos jele szokott lenni; kicsivel rosszabb esetben a forrásuk egyenesen Semjén Zsolt kisujja. Micsoda véletlen, a Medián vonatkozó felmérése például homlokegyenest az ellenkezőjét állítja arról, mint mondanek erről a Zemberek.

A legförtelmesebbnek az érvelésnek azon pontját látom, miszerint a pótlék összege olyan kicsi (átlagosan 1800 forint), hogy azért már nem éri meg dolgozni. Az állítás persze két szempontból is bűzlik. Egyrészt egy alkalmazott nem 1800 forintot “kap azért, hogy nem lehet a családjával”; 1800 forinttal kap többet a rendes fizetésénél. Tehát, ha mondjuk túlmunkát vállal, akkor erre a napra 1800 forinttal többel dobják meg. Ez egy nyolc órás műszaknál 225 forintos órabér-növekedés, ami, ha igaz az, hogy a multik éhbérért sanyargatják alkamazottaikat (az én TESCO-ban dologzó ismerőseim mondjuk ezt nem igazán támasztják alá), akkor ez nem is olyan rossz. Másrészt: 1800 forinton persze csak az fanyalog fintorogva, akinek van pénze szabadságra, luxuscikkekre, takinénire. (Történetesen az a Tomcat-fan bloggercelebrity is ilyen, akinél a linket eredetileg találtam). Akinek nincs, annak, bármennyire is nehéz ezt Semjén Zsolt középosztálybeli, jól szituált rajongótáborának elképzelnie, éppenséggel még jól is jöhet plusz 1800 forint vasárnaponként. Aki egy hónapban mind a négy vasárnapját bevállalja, az pedig 7200 forinttal kap többet — ez mondjuk egy kis panellakás havi fűtésszámlája. Ennyivel többel költhetne többet a családjára, szegény, elnyomorított kereskedelmi alkalmazott.

És akkor még egy szót sem beszéltem arról, hogy aki vasárnap dolgozik, annak hétköznap lesz egy szabadnapja. Otthon tud maradni, tud főzni-mosni-rendet rakni, ügyeket intézni a dolgozóbarát magyar bürokráciában. Utána pedig nyugiban és kajával várhatja otthon a családját.

Ennyit a szociális érzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.