Véres akcióklip

Egy film, ami egy jottányival sem ad többet, mint amennyit ígér — viszont aki nem is számít többre, az nem fog csalódni. Aki mélységre, furmányos sztorira, komplex, kidolgozott, egyedi karakterekre vágyik, az pl. biztosan finnyogni fog. Aki kőkemény akcióra, sok vérre és dögös kivitelezésre, annak viszont sok problémája nem lesz ez alatt a bő másfél óra alatt.

A sztorinak kijáró kötelező tiszteletkörökön szerencsére hamar túlesünk: jó szándékú keményfiút bekonspirálnak a börtönbe, elválasztják a lányától, ráuszítják a helyi nehézfiúkat, szóval ha élni akar, akkor indulnia kell a Halálfutamon, a kor hatalmas nézettségű, internetes reality-showján. Mivel nem a saját nevében játszik, hanem egy, a film legelején elhalálozott versenyző maszkját kell felvennie (szó szerint), ezért sokan már eleve utálják és alig várják, hogy leradírozzák a pályáról. A cselekmény, mint olyan, itt véget is ér, a többi az akcióról meg a minimális kis humorizálással vegyített akcióról szól.

Persze lehetne szívózni azon, hogy a film így meg úgy nem reális, de ez persze csak a szokásos értelmezési hiba: a film meglehetősen kompakt, egydimenzionális univerzumában ez így kerek és frankó. Megvan a szükséges körítés az iszonyatosan feszített tempójú üldözéses jelenetekhez, Jason Statham adhatja a szárazon cinikus keményfiút, a szerepet, a szerepet, amiben tényleg otthon érzi magát; Joan Allen meg tökéletes akció-főgonoszt játszik tűsarkú cipőjében és dzsuvás, zsírfoltos műhelyekben is makuláltlan kosztümjében.

Amit a látványba bele lehetett tenni, azt beletették: fakó, szürkés színek, klipszerűen dögös, lendületes vágások, árnyékolások, kiszámítottan megkomponált jelenetek. Mindez irgalmatlanul nyílt, naturális brutalitással fűszerezve: aki meghal, az rendszerint premier plánban hal meg, rosszabb esetben sötétvörösen fröcskölő vérzuhatagban.

Némi kritikusi fantáziával persze most lehetne mondanivalót erőltetni a filmbe, lehetne lovagolni azon, hogy milyennek ábrázolja a film korunk erőszakkultúráját, de kár a strapáért. A film maga is az erőszakkultúra terméke, történetesen és szerencsés módon legalább a műfaj keretei között igényes kivitelben. Egy kis esti adrenalinkoktél: nem több, nem kevesebb.

One Response to Véres akcióklip

  1. Zoei szerint:

    Engem egyre jobban érdekel ez a film 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.