Ki tarkulhat?

Az Amnesty szerint Gyurcsány ne vegyen részt a Tarka Magyaron
Népszabadság Online, 2008. szeptember 30.

Na gyerekek, akkor most vagy szittya tulokcsorda vagyunk, amely begőzölt fejjel döföli arrébb a trágyás mezőről, aki éppen zavarja a valamelyik vadbarom életfilozófiájának kiteljesedését, vagy óvódások, akik megszabják, ki pisilheti le a homokvárunkat, vagy demokratikus rendezvényt szervezünk, amin minden demokratikus érzelmű ember részt vehet. Még akkor is, ha történetesen miniszterelnök. Különben nem demokratikus rendezvényen vagyunk, hanem nácidzsemborin — mostanában abból is van éppen elég.

A Tarka Magyar! civil kezdeményezés, mely az erőszak és kirekesztés ellen száll síkra. A demonstráción éppen ezért nem kívánatos semmilyen politikus jelenléte.

Ez a kőbaromságot történetesen az Amnesty International írta, és azt gondolom, faszán indikálja, hol is tart most a civil szféra Magyarországon. A fenti mondat, amennyiben van egyáltalán értelme, és nem valamilyen, saját fontosságát betegesen féltő kretén agyhányása, akkor két dolgot sugall(hat). Egyrészt azt, hogy aki politikus, az definíció szerint képtelen a kirekesztés és az erőszak elleni fellépésre; és/vagy azt, hogy a civil szféra habtisztasága csak beszennyeződni tud a politika, illetőleg a politikusok bűzétől. Apu menjen ki szépen a szobából, amíg a gyerkek demokratizálósat játszanak.

Meggyőződésem, hogy öntudatos civil ilyet nem mond. Öntudatos civil örül, ha a demonstrációján minél többen vannak. Öntudatos civil elfogadja, hogy a nyilvános demonstráció lényege, hogy onnan senkit nem lehet eleve kitiltani, aki vállalja, hogy betartja a buli játékszabályait. Persze az öntudatos civil be is tartatja ezeket a játékszabályokat. (Gyurcsány például, ha akarna, sem beszélhetne egy öntudatos civil rendezvényen.) Öntudatos civil nem retteg attól, hogy a demonstráció majd elszürkül akárkinek a jelenlététől. Ha eg miniszterelnök a puszta létével elhomályosítja a demonstráció eredeti célját, akkor nem is volt az igazán tökös demonstráció.

Nálunk persze viszonylag kis számban vannak öntudatos civilek, a többség apolitikus, elvtelen gyávasággal próbálja elkerülni a politikai suttyókkal való konfliktusokat. (Sejtésem szerint az Amensty International is legalább fele részben attól retteg, hogy ha Gyurcsány jelen van, akkor mit szól ahhoz majd Cser-Palkovics András, netán maga a nagy Szíjjártó mester.) Hány civilizált ország lehet vajon, ahol egyáltalán felvethető, hogy a legitim miniszterelnöknek kevesebb jogot tulajdonítsanak, mint a sima állampolgároknak? Szívesen meghallgatnám, miféle nyálas, gerinctelen, légből kapott érvekkel lehet levezetni azt a surmóságot, hogy a miniszterelnök megválasztásával egyben hallgatólagosan vállalja, hogy eltakarodik onnan, ahol a civilek akarnak az övéivel azonos célokért demonstrálni. (És ha valaki azzal jön, hogy politikus ne demonstráljon, menten röhögőgörcsöt kapok.)

Azt gondoltam, életemben először demonstrálok én is, de ha ez is az a trutyi, ahonnan a szervezők a hordó tetejéről ordítozva tiltják ki, aki nem tetszik nekik, akkor inkább mégse.

5 Responses to Ki tarkulhat?

  1. drc szerint:

    és Orbán? ő ott lesz?

    (egyébként én személy szerint helytelenítem azt is, hogy Gyurcsány elmegy, mert vannak, akik bár tervezték, de épp azért nem mennek el, mert ő ott lesz.)

  2. algi szerint:

    Ez a ki megy el, ki nem megy el addig probléma lesz, amíg lesznek politikusok, akiknek derogál más politikusok jelenléte. Az pedig még sokáig így lesz.

    Mondjuk az a fura az egészben, hogy ha Csurka elmenne egy ilyenre, attól még Gyurcsány is elmenne, de ha Gyurcsány elmegy egy ilyenre, akkor Orbán már nem megy el.

  3. stark szerint:

    Na, lassan kéne kommentelnem egy olyan bejegyzésnél is, amivel egyetértek, mert azt az érzést kelthetem egyesekben, hogy csak kötözködni járok ide.

    Ma délután speciel az Index élő közvetítését néztem a Tarka Magyarról, és az egyik felvonuló azt mondta, hogy a legnagyobb baj a magyar közéletben, hogy minden szinten ugyanaz a tendencia. Röviden: “Aki nem ért velem egyet, az hülye.”

    Ez ennek a blognak akár a mottója is lehetne.

    A helyzet az, hogy Magyarországon a civil szféra gyenge, mint a harmat, és pont azért, mert a politikusok gyakorlatilag mindenbe belelépnek, és szépen arrébb lökdösik a civilt, hogy ‘ezazenyémhaggyá’. Manapság még a Dörmögő Dömötör szerkesztését is nehéz megoldani politikai szarakodás nélkül.

    Arról nem is beszélve, hogy a felvonulók többsége határozottan elítélte a mai politikai elit megosztó politikáját, tehát a legutolsó, akivel együtt akarnak felvonulni, az ennek az elitnek a tagja. Orbán, vagy Gyurcsány, tetszés szerint.

    Mellesleg, már megint ott tartunk, mint amikor Tóta W. megjegyezte, hogy sokkal hatékonyabb lenne a homoszexuálisok elfogadtató politikája, ha nem tüllszoknyában intéznék a felvonulást. Egy ilyen megjegyzés már rögtön úgy lett itt beállítva, mintha rögtön tiltani akarná az extrém felvonulást, pedig erről szó se volt.

    Ha jól tudom itt se volt szó arról, hogy Gyurcsánynak nem szabad ott megjelennie, egyszerűen csak arról, hogy figyelmeztették, hogy az ő megjelenése nem lenne összhangban a felvonulással. Kitiltásról szó nem volt. Azért minderre azt írni, hogy ‘nácidzsembori’, hát a legenyhébb esetben is túlzás.

    Mellesleg finoman és nőiesen szólva is parasztság ilyen durván személyeskedni olyan emberekkel szemben, akikről azt se tudod, hogy kicsodák.

  4. bl szerint:

    Első megközelítésben nekem is kicsit képzavarosnak tűnik, amikor egy kirekesztés elleni demonstráció szervezői /támogatói/ elkezdenk felszólítgatni egyeseket (éppenséggel a politikai platformon jeles képviselőit), hogy legyenek oly szívesek és jelenlétükkel ne rontsák a parádé emelkedett légkörét. Én, aki a kezdeményezéssel és annak célkitűzéseivel alapvetően egyetértek nem értem, hogy Gyurcsány Ferenc (akit személy szerint nem tartok sokra) miért ne mehetne el, főleg ha ezt ugyanazon értékek iránti meggyőződésből teszi. Amikor Puskást temették, valaki mély sajnálatát fejezte ki, hogy Orbánék ki vonultak és egy poitikai parádét csináltak a nemzet sportolójának temetéséből, hisz sokan pont ezért maradtak távol… Azt éreztem, hogy kár, ha emiatt nem mentek el sokan, akik szerették a legendás játékost. Bár lehet, hogy a párhuzam nem teljesen ül, de szerintem mutat valamit abból, hogy a politikai kultúránk még mennyire érzelmileg determinált.

  5. Trychydts szerint:

    “Nekem úgy tűnik, a Tarka Magyar leplezetlen pártellenessége ugyanarról a tőről fakad, mint szemérmes hallgatása arról, hogy “az erőszak és kirekesztés” áldozatai ma elsősorban romák, melegek és bevándorlók. A jobboldali értelmiség – tisztelet a kivételnek – nem emelne szót a cigányellenesség, homofóbia, idegengyűlölet ellen; a jobboldali pártvezetők nem vennének részt egy olyan menetben, melyet egyebek közt a Háttér Társaság a Melegekért és a Roma Polgárjogi Alapítvány fémjelez. Aki ma Magyarországon előítélet sújtotta kisebbségek mellé áll, annak számolnia kell vele, hogy egyedül maradhat a balliberális értelmiséggel és politikai vezetőivel. Ez szerencsétlen helyzet, nem könnyű kezelni. Ám azon a módon biztosan nem lehet, hogy kiüresítik a meghirdetett demonstráció üzenetét (hátha így a jobboldali érzelmű polgár is eljön), és felszólítják a pártvezetőket, maradjanak távol az eseménytől (hátha így a baloldali politikus is otthon marad). Súlytalanná teszi “az erőszak és kirekesztés minden formája” elleni tiltakozást, hogy a tarkák kitérnek a politikai állásfoglalás elől.”

    Kis János, Népszabadság, 2008. október 11.
    http://nol.hu/cikk/510191/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.