Miért ne csökkenjen a távfűtés áfája?

Csökkenteni kell a távfűtés áfáját
Fidesz.hu, 2008. július 3.

Ahhoz képest, hogy a Fideszt rendszerváltó pártként tartjuk nyilván, szemlátomást szerelmesek a kommunizmusba. Persze én megértem szegényeket. Annyi populista faszságot hordtak össze az utóbbi időben, hogy most már minden épelméjű javaslatra elő lehet húzni a megfelelő pártnyilatkozatot, amely szerint az maga a nemzetrontás. Ha Orbán kinyitja a száját, és mást is mond a szokásos, tartalmatlan, értelmetlen, olcsó hazugságain kívül, rögtön elveszít ötszázezer szavazót. Maradniuk kell hát a populista lózungoknál. Persze nem mondhatják mindig azt, hogy “öntsük a közpénzt egy főnyomócsövön a Zemberek közé”. Uncsi lenne. Most éppen azt mondják, hogy “csökkentsük a távfűtés áfáját”.

Ugye ez megint az az eset, amikor ha kell, ha nem, támogatunk valakit. Ha valaki panelban él, hadd kapjon kedvezményt, függetlenül attól, hogy mennyit keres. Ez ugyebár hülyeség. Kedvezményre — legalábbis általában ezen alapul a szociálpolitika — leginkább annak van szüksége, akinek nincs pénze. Az áfa pedig ebből a szempontból vak. Na meg nem is ez az egyetlen megoldás.

A mostani rendszer pl. nem igazán ösztönzi a csökkentést. A legtöbb esetben a Főtáv csak a ház fogyasztását méri, aztán egy mutató segítségével kiszámolja, hogy ebből mennyi jut egy fogyasztóra. Ha kötelezővé tennénk az átállást az egyéni mérésre, és ennek megvalósítását fizetné az állam, hirtelen mindenki a saját fogyasztásáért lenne felelős. (Ennek megvalósítására egyébként már most is van kormányzati intézkedés.) Nem szellőztetéssel, hanem mondjuk a fűtéscsap lecsavarásával történne a lakás hőmérsékletének szabályozása, és gondolom, hirtelen vonzóbbak lennének az energiatakarékossági pályázatok is. Persze ez nem ösztönzi azt a boldog, felelőtlen pazarlást, ami a Fidesz szerint a polgári létnek oly nélkülözhetetlen feltétele.

A Fidesz axiómája persze az, hogy Magyarországon persze mindenki szegény, így minden támogatás mindenkinek jár. Egyszerű és könnyen kommunikálható üzenet ez, a magyar polgár meg köztudottan kevésbé adótudatos. Nem sokan lehetnek, akik rájönnek: ők ebben a számtanpéldában kifejezett vesztesek, hiszen olyan nincs, hogy beszedjük az adókat, aztán többet osztunk vissza. Így lesznek, akik kifizetik a csökkentett fűtésszámlát, az adójukból az állam kifizeti Terka néni áfáját, majd nagylelkűen kifizeti az ő áfájukat is. Hogy miért jó az, ha helyettem az állam dönti el, hogy fűtésre vagy sörre akarok költeni, számomra rejtély, de szemlátomást sok polgártársunk ezt pontosan így gondolja. Legalábbis pártpreferenciájuk ezt implikálja.

És akkor ez még csak elemi matematika. Azt még meg sem említettük, hogy a pazarlásra ösztönző támogatási struktúra jelen esetben még környezetromboló hatású is. Több energiát kell termelni, ami jobban szennyezi a környzetet. Ennek a költségeit szintén mi fizetjük majd meg. Igaz, nem most.

3 Responses to Miért ne csökkenjen a távfűtés áfája?

  1. algi szerint:

    Szerintem alul van reprezentálva a környezetvédelem fontossága a cikkedben. Úgy értem, a vonatsínre fekvős, magamat hozzá bilincselős látványkörnyezetvédelem helyett épp itt az ideje, hogy ténylegesen tegyünk valami a Földért, pontosabban, hogy végre ne tegyünk valamit a Föld ellen. Mindenféle áfacsökkentés az energiapiacon csak és kizárólag a fogyasztás növekedését (szintentartását stb.) eredményezi, vagyis: költsünk csak még több pénzt, de mire, nem arra, hogy melegben legyünk télen, arra, hogy kipusztuljon az emberiség.

    A benzin áfájával dettó.

  2. BoNa szerint:

    Azért azt ne felejtsük el, hogy a távhőről gyakorlatliag alig lehet leválni. Ennek megfelelően az árképzés nem piaci hanem szintén kissé posztkommunista attitűddel kerül kiszámításra.

    Elég nehéz elhinni, hogy a Főtáv pont a korrekt árakkal számol, ha egyszer senki sem hagyja el úgysem. Persze ez nem azt jelenti, hogy pont az ÁFa tartalmat kellene faragni.

  3. drc szerint:

    előre is bocs a gátlástalan önreklámért és a kommentbox szétszpemmeléséért, de most ez következik:

    http://href.hu/x/6dsu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.