Tüntetni törvényesen, szépen…

Tomcat újratöltve – készül az ellentüntetés is
Hírszerző, 2008. április 9.

Tomcat csakis a zsidókra gondol – videó
Hvg.hu, 2008. április 8.

“Nácik haza!”
Népszabadság, Czene Gábor, 2008. április 8.

Több száz ember állt ki a molotov-koktélos támadás ellen
Index, 2008. április 7.

Holnapra törvényes, bejelentett tüntetést szerveznek a hazai nemzeti radikálisok. Szerintem amúgy lényesen egyszerűbb és pontosabb ezt a csordát egyszerűen fasisztáknak, vagy, ha ők úgy jobban szeretik, náciknak nevezni. Azt gondolják, most végre megmutatják.

Tulajdonképpen mit is mutatnak meg? Hogy miután istenesen szétmázolták a be nem jelentett, törvénytelen, porbafingó kis erődemonstrációjukat, akkor jobb híján törvényes megoldásokkal is hajlandóak megpróbálkozni? Vagy hogy ha rendőri kíséret mellett vesznek jegyet (már ha ezúttal odaférnek az ellentüntetőktől), akkor képesek visszafogni magukat a vandalizmustól? Szép, nemes célok, és szerintem sem árt ezeket a dolgokat tisztázni.

Érdemes egyébként látni, hogy ki hova áll. Szabó György jelenléte a hétfői flashmobon pl. kifejezetten üdvözlendő. Tényleg jó és nagyon-nagyon megnyugtató látni, hogy a Fidesz nem csak maszatolni tud a hazai szélsőjobbal kapcsolatban, hogy nem csak a Magyar Gárdát keblére ölelő Wittner Máriájuk van. A Magyar Nemzet, amely amúgy oly megértően fogalmaz, ha a Molotov-koktélt hajigáló, elállatiasodott csürhét kell védenie, így például kénytelen megmaradni a jeges tárgyilagosságnál. Keddi, illetve szerdai cikkeikben hírügynökségi visszafogottsággal próbálták leplezni zavarukat. Hiszen míg az egyik oldalon az általuk máskor agyonajnározott szittya őstulkok bőgtek, a másik oldalon meg egy fideszes szónok volt a vezéralak. Hát igen, ilyenkor válik rendkívül kínossá, ha egy lapot nem jó előre rögzített elvek, hanem a vegytiszta opportunizmus vezérel.

Érdekes lesz egyébként, hogy mit lép majd a bíróság a hétfői két, be nem jelentett demonstráció ügyében. Hiszen míg az egyiket vállaltan és szándékoltan törvénytelenül szervezték, és soha nem tudták megállni, hogy ne lebegtessék az erőszakot (persze az “arányos önvédelem” elvével takarózva, ami kábé annyit jelent, hogy ha nincs rendőr a környéken, akkor randalírozás is lesz), addig a másikra, talán most először, alkalmazható lesz a strasbourgi bíróság elhíresült ítélete. Emlékeztetőül: a vandál náci hordák rendszeresen erre hivatkozva szoktak be nem jelentett, “békés” demonstrációkat szervezni, mindezidáig sikertelenül. Sikertelenül, mert a rendőrség valahogy mindig meg volt róla győződve, hogy hetek óta szerveződő rendezvények nem spontának, és a főváros megbénítása, mint cél (például), nem békés.

Pénteken azonban törvényesen akarnak tüntetni. Én amondó vagyok, tüntessenek, még akkor is, ha a demonstrálandó cél (kb.: egy boltban sem lehet azért diszkriminálni valakit, mert magyar) szerény véleményem szerint debil sültbaromság. A demokráciába viszont a legnagyobb debilség melletti tüntetés is belefér. A hétfői ellendemonstráció legnagyobb diadala szerintem éppen az, hogy ezúttal náci polgártársaink is rá lettek szorítva a törvényességre.

3 Responses to Tüntetni törvényesen, szépen…

  1. drc szerint:

    lám-lám egy kis zakózás is elég volt, hogy hirtelen ismét a törvénytisztelő, jogait gyakorló állampolgár álacát kapják elő! :)))

  2. mozis szerint:

    A Molnár Gyula, az Szabó György lesz.

  3. Trychydts szerint:

    Én pedig egy álmodozó idióta vagyok. Kösz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.