Egy mondat mélyelemzése

Karsai József és Farkas Imre szembemegy az MSZP-frakcióval
Népszabadság, Szalay Tamás Lajos, 2008. február 6.

“Balatonőszöd óta jobban hazudunk, az uniós támogatások például csak Bajnai Gordon laptopjában léteznek.”

A fenti mondatot nem lehet elég sokszor elolvasni. Mindig új és új jelentéstartományok rétegződnek ugyanis az alapüzenetre, miszerint Karasai József egy demagóg fasz. Jelen írás célja, hogy kimutassa: aki ezt a mondatot úgy kimondta, hogy megjelenhetett az újságban, nettó idióta. Nb. MSZP-s országgyűlési képviselő is egyben.

Elsőre pl. rögtön az tűnik fel, hogy az illető rögtön beismeri: hazudik, méghozzá jobban, mint Balatonőszöd előtt. (Mellesleg vélelmezi, hogy párttársai és koalíciós partnerei szintén hazudnak.) Tekintettel arra, hogy az őszödi üzenet szerint a hazugság “reggel, éjjel és este” történt, ezek szerint Karsai József most már állandóan hazudik, talán még a téridő is meggörbül Battonyán kifejezetten e nagy formátumú államférfi kedvéért, csak hogy az még többet hazudhasson. Ebben egyébként egyetértünk, magam is úgy vélem, hogy Karsai inkább preferálja a demagóg, sunyi hazudozást az őszinteség helyett. Inkább azt a kérdést érdemes felvetni, hogy miért várja az, aki kijelenti, minden szava hazugság, hogy utána komolyan vegyük?

Ezek után a battonyai polgármester az uniós támogatásokról kezd el beszélni. Figyelemreméltó szemantikai csavar ez, hiszen a kontextus az, hogy Karsai József nem óhajtja megszavazni az egészségügyi törvényt. Bajnai Gordon nem kifejezetten illik a képbe. Alighanem egyszerűen csak arról van szó, hogy egy Karsai-féle suttyónak a szemét talán a Bajnai Gordon félék csípik a legjobban. Nem érzem tisztemnek, hogy Bajnai Gordont magasztaljam, de azt talán kijelenthetjük, hogy a kabinet azon tagjaihoz tartozik, akik legalább képesek a közérdekről másképpen, mint partikuláris érdekek összességeként beszélni. Karsai József ezzel szemben valósággal rabja a választókerületének. Ugyan az alkotmány kimondja, hogy “az országgyűlési képviselők tevékenységüket a köz [és nem a választókerületük, a helyi polgármesterek, egyesületi vezetők estébé — Trychydts] érdekében végzik”, Karsai József mégsem átallott meghívásos népszavazást rendezni saját körzetében. Ez a gesztus már önmagában is gusztustalan, jelzi, hogy Karsai csak és kizárólag a hatalom bűvkörében tud gondolkodni: a polgármesterek véleménye számít, meg akik összerittyentettek maguknak valamiféle egyesületet, ergo lobbierejük van. Hogy neki, mint országgyűlési képviselőnek éppen az lenne a feladata, hogy minden magyar állampolgárt képviseljen, és hogy ő maga a törvényhozási diskurzus során az összes körzetében élő választópolgárt reprezentálja, valószínűleg még soha nem jutott az eszébe. A felelősség átkenése, a kegyes, a plebejusok reprezentánsainak sírására hallgató helyi kiskirály szerepköre sokkal vonzóbb számára. Csak éppen ezzel Karsai József azt is deklarálta: fingja nincs arról, hogy működik egy köztársaság.

Menjünk tovább! Karsai József szerint az EU-s támogatások kizárólag Bajnai Gordon laptopjában léteznek. A polgármester szerint tehát az egész EU-támogatási konstrukció egy merő fikció, a a második fejlesztési tervet a maga operatív programjaival csak úgy kitaláltuk, a szomszédos államoknak járnak felzárkózási pénzek, mi meg egy Bajnai Gordont kaptunk laptoppal. Az EU valójában egy fillérrel sem óhajt hozzájárulni a hazai fejlesztésekhez. Ez kétségkívül egy elég grandiózus kép, ezt talán csak a Fidesz tudta eddig überelni azzal, amely az EU-s támogatások milliárdjait nem vonta ugyan kétségbe, csak éppen azt feltételezték, hogy ezeket az eurókat a kormány tagjai egyszerűen zsebre teszik. Abban azért több volt a nafta: hiszen pár százmilkát beírni egy laptopba bárki tud, de infrastruktúra- humánerőforrás- és környezeti fejlesztésekre szánt milliárdokból medencét építeni: ehhez már démoni lélek kell.

Karsai Józsefnek persze nem érdeke, hogy démonokkal lássák egy térfélen. Neki bőven elég a nép egyszerű gyermekének szerepe, amely gyermek átlát a nyilván csaló üzletemberekből lett politikusok csavaros hazugságain, és képes a nép egyszerű nyelvén szólni a legbonyolultabb dolgokról is. Aki hisz abban, hogy amit húsz Battonya környéki polgármester akar, az maga az írott malaszt. Sokszor ébredek arra, jeges verejtékben úszva, hogy ilyen szimplifikált surmókon múlik a Magyar Köztársaság sorsa.

One Response to Egy mondat mélyelemzése

  1. […] agykapacitással rendelkező, ordenáré korteslegények és -leányok (ideáltipikus alakjuk Karsai József), akik politikai túlélésüket saját választókerületük kábításával, primitív […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.