Az ügyészség még nem döntött

Tanúként hallgatnák meg a bennfentes ügyészt
Index.hu, Bodoky Tamás, 2008. 01. 19.

Már önmagában arról is cikkek garmadáját lehetne írni, hogyan védik az igazságszolgáltatás képviselői, rendőrök, ügyészek egymás valagát, ha éppen arról van szó, lehetne meditálni azon, hogyan lehetséges, hogy még soha, egyetlen rendőri bántalmazásnak nem volt egyetlen rendőr tanúja sem, és hogy lehet, hogy ezt a rendőrséget felügyelő szervek eltűrik. Mondjuk, ha valakit megvernek egy kapitányságon, és nincs tanú, akkor az elkövetkezendő húsz évben a kapitányság teljes állománya elveszíti a jogát a jutalomra és prémiumra. Aztán lehetne gondolkodni azon, van-e olyan, hogy betyárbecsület egy olyan szervezetben, ahol úgy amúgy a törvényességi maximum lenne e minimális elvárás mindenkivel szemben, a nap huszonnégy, a hét százhatvannyolc órájában.

Ez utóbbit azért is érdemes hangsúlyozni, mert ha hihetünk a hangfelvételnek, Dr. Varga Gergelynek, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének vannak olyan pillanatok az életében, amikor nem ügyész. Néhány jópofa rendőr kolléga előadja, hogy tudják, kik vertek meg embereket jogszerűtlenül, és Varga Gergely ilyenkor nem ügyész, nem a Magyar Köztársaság igazságszolgáltatásának képviselője. Ilyenkor egy bennfentesen pletykálkodó magánember, akinek tulajdonképpen mindegy, kit sittel le a bíróság és kit nem. Bizonyítsák be a bántalmazást a sértettek, ha olyan nagy a pofájuk. Persze, ha túl nagy, akkor azért beszól nekik rendesen, nyilván megint csak magánemberként.

A dologban azonban nem is ez a leghátborzongatóbb, hanem az, (ahogy az Index írja), hogy “az ügyészség még nem döntött, indít-e fegyelmi eljárást Varga Gergely ellen”. Eleddig azt gondoltam volna, hogy a fegyelmi eljárás szerepe éppen az lenne, hogy mindenféle büntetőeljárástól függetlenül, még házon belül villámgyorsan tisztázzák, a gyanúba keveredett személy eleget tett-e munkahelye előírásainak. Mert ha nem, akkor szarakodhat az üggyel a bíróság meg a rendőrség, ameddig akar, Varga Gergelyt soron kívül picsán lehetne rúgni, és a jövőben maximum csak takarítóként vagy terheltként kellene beengedni az ügyészség épületébe.

Lehet persze, hogy az ügyészség abban bízik, csak elkenődik ez a dolog majd valahogy, és akkor, kellő időtávlatban meg lehet úszni az egész dolgot valamilyen szigorított ejnyebejnyével. Mert hát milyen lenne már, ha ügyészi szolidaritás sem lehetne ezen a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.