Számszerűsített előítélet

Nő, esélyegyenlőség, kvóta, meg ilyen hívószavak felhangzásakor rendszerint mindig előkerül egy hímsovén hordószónok, aki egy ködkürt markánsságával bőgi: “a teljesítmény dönt, ha képesek lennének rá, csinálnák segítség nélkül is”. Nézetük szerint — amivel aztán sokan boldogan azonosulnak — az élet rendje, hogy a nő kimarad a társadalmilag és anyagilag is elismert sikerből. Ma már esélyegyenlőség van, nem nemi hovatartozásuk, csakis a teljesítményük alapján szorulnak le a nők a csúcsról. Nem számít, hogy most már több nő jár egyetemre, mint férfi; csúcsteljesítményre csak pasi lehet képes, ez nem is vitás.

Érdekesen cáfolja ezt az élet minden területén érvényesnek tartott elvet a világbank Doing business című jelentése, ami azt vizsgálja, sok-sok mutató figyelembe vételével, hogy melyik ország mennyire nyújt vonzó környezetet a gazdasági vállalkozásoknak. A jelentés készítői azt is figyelték, hol, milyen arányban szerepelnek nők a vállalkozók között — érdekes módon az jött ki, minél nehézkesebb a cégalapítás, a vállalkozó nők aránya annál kisebb. Egyszerűen azért, mert minél bonyolultabb egy eljárás, annál több a lehetőség a visszaélésre, és a visszaélést elkövető hivatalnokok a nőket rendszerint “könnyű prédának tartják”.

Részben tehát ennyit az esélyegynelőségről — a jelek szerint valóban meghatározó a társadalmi környezet abban, hogy a nők amúgy meglevő potenciáljából mi realizálódhat a gyakorlatban. Ráadásul a vállalkozás, mint gazasági jelenség, kultúrafüggetlen: a globalizációnak köszönhetően mindenki a nyugati mintát importálja. Ezek szerint tehát a nők (kisebb vagy nagyobb mértékben megvalósuló) kirekesztése is egy globális mintára illeszkedik. A statisztika — ez a jelentésben is kifejezetten megjelenik — egyben azt is jelzi, hogy a nők hátrányos megkülönböztetése még kontraproduktív is, hiszen termelni és dolgozni kívánó nők nem kapják meg ezt a lehetőséget. Kissé leegyszerűsítve: még a gazdasági racionalitás sem számít, ha a hatalmi status quo védelméről van szó.

És aligha valószínű, hogy ez a jelenség csak a vállalkozás-indításra igaz. Sokkal inkább elképzelhető, hogy a gazdasági környezethez hasonlóan a többi, hagyományosan a férfiaknak fenntartott terep is tele van szórva olyan akadályokkal, amelyek csak a nőket fogják vissza. Amíg ezeket fel nem szedtük, amíg meg nem történt életünk minden területének kifejezetten feminista szempontú kritikája, addig nem érdemes esélyegyenlőségről beszélnünk. Meg túlzott emancipációs törekvésekről sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.