Rogán bebüntet

Különös belvárosi inkasszó?
Népszabadság Online, 2007. augusztus 16.

“Büntető mértékű díj” — na, ez kábé mindent elmond a belvárosi önkormányzat hozzáállásáról az Egészségügyi Minisztériummal folytatott vitáról. Tíz és fél milliárd forint azért elég szép summa, érdekes módon Szíjjártó Péter most nem tartott sajtótájékoztatót egy kis napelemes zsebszámológéppel az ötödik kerületi polgármesteri hivatali lépcsőjén, hogy Rogán Antal most éppen hány havi vizitdíj összegét készül átszivattyúzni a Belváros zsebébe. A büntető mérték fogalma pedig már eleve azt sugallja, hogy a büntetést végrehajtó fél többet kér, mint amennyit akár saját maga is jogosnak vélne — lásd a Hetyke Polgármestörlögény Jól Megleckézteti a Böszme Kommenistákat című fejezetet.

Nyilván ad a dolognak egy szolid pikantériát, hogy miközben Cser-Palkovics András bőszen túrja a gazdasági minisztérium szerződéseit, azt vizsgálva, nem végezhette-e volna a kiszervezett feladatokat az apparátus, aznap kiderül az is: Rogán Antal egy ügyvédi irodát bízott meg az inkasszóval. Így, ha az ügyvédi iroda megkapja a Népszabadság által emlegetett szokásos közvetítői díjat, akkor megállapíthatjuk: Rogán Antal durván 216 ezer adófizető polgár vizitdíját csúsztatná át egy magáncég zsebébe. Nyilván az önkormányzatnak nincsenek jogi szakértői, akik egy ilyen inkasszót le tudnának bonyolítani. Hogy-hogy nem, ennek az irodának is társtulajdonosa egy volt fideszes önkormányzati képviselő.

A képet tovább árnyalja, hogy Rogán Antal intézkedése a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal álláspontja szerint még jogszerűtlen is. )(Rogán persze reflexből pártutasításozik.) Az önkormányzatiság elvéből persze nem az következik, hogy a minisztériumok ingyen parkolgathatnak, ahol neki éppen tetszik, de az sem, hogy a polgármesternek szent, Istentől származó missziója, hogy őket sarcolja meg a legbrutálisabban. Tekintettel azonban arra, hogy az eset jogilag is vitatott, mi több, az Egészségügyi Minisztérium esetében még az sem teljesen biztos, hogy egyáltalán az önkormányzaté-e a szóban forgó terület, vannak bizonyos kételyeim arra vonatkozóan: Rogán Antal akkor is ilyen lánglelkű polgármester lenne-e, a minisztériumok fideszes irányítás alatt lennének. Ennek így, ebben a formában elég penetráns fingatásszaga van, méghozzá a különösen pitiáner és kisstílű fajtából. Valamiért mégsem érzem méltatlannak Rogán Antal személyéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.