Operettgárda

Létre kell hozni a Honi Gárdát
Fidesz.hu, 2007. augusztus 12.

Egyeztetnek a Honi Gárdáról
Népszabadság, 2007. augusztus 13.

Az SZDSZ nem akar “új munkásőrséget”
Népszabadság, 2007. augusztus 13.

A Fidesz javaslatát a magam részéről nem tudom másképpen értelmezni, mint hogy aki örömét leli abban, hogy egyenruhában masírozzon, katonásdit játsszon, az hadd tehesse ezt meg állami keretek között. Hiába, a Fidesz mindig is szerette az önállótlan, kizárólag kemény alá-fölé rendeltségi viszonyokban gondolkodni tudó embereket. Rájuk mindig lehet építeni, ráadásul egy passzentos vezérük is van a számukra.

Ismertem egyszer egy srácot, történetesen volt katona és történetesen elvakult jobboldali volt: egy elektronikus fórumon vitatkozgattunk politikáról, és erkölcsi, politikai, mindennapi életet érintő de még nyelvtani kérdésekben is előszeretettel idézgette az Őrmester Urat. Az Őrmester Úr, így elmesélés alapján, egy műveletlen, autokrata, primitív barom lehetett, de legalább irányt szabott a fiatal szittya lelkülete számára — már ősz, öreg mélymagyar lesz, és még mindig az őrmester úr szelleme mondja majd meg neki, mi merre hány méter.

Ő és elvbarátai minden bizonnyal nosztalgiával gondolnak vissza arra tökéletesen értelmetlen, megalázó, primitív, ráadásul a valódi fegyvereket és a valódi, érdemben hasznosítható eredményeket felmutatni tudó kiképzést mellőző, sorkatonaságnak csúfolt képmutató, szervezett népnyúzásra. Jómagam valahogy azt gondolonám, hogy először legyen egy normális hivatásos haderőnk, és utána kezdjünk el azon gondolkodni, mit kezdjünk a bohóckodni vágyó militáns civilekkel. Amíg a hadsereg sem képes normálisan működni, amíg nincs egy normális védelmi koncepciónk, addig mindenki próbáljon meg egyenruha nélkül hazafi maradni, már aki nem vállalja a full-time hivatásos katonáskodás terheit.

Ráadásul jómagam elég hajmeresztőnek tartom azt a, most éppen Demeter Ervin által reklámozott baromságot, hogy majd egy ilyen dilettáns operetthadsereg majd alkalmas lesz bármire, például katasztrófavédelemre, vagy, irgalom anyja ne hagyj el, objektumvédelemre. Azt gondolom, ha katasztrófa van, most is vannak hivatásosok, akik tudják koordinálni és irányítani az önkéntes munkaerőt — nem tudom elképzelni, hogy egy átlagos testnevelésóra ne adna ehhez elég hátteret akárkinek. Nekem pedig személy szerint semmi problémám nincs azzal, ha katonai objektumokat biztonsági őrök védenek, és nem militáns civilek, akik éppen civil mivoltuknál fogva megbízhatatlanok, vagy hivatásos katonák, akik remélhetőleg sokkal jobban fizetettek az ilyen piti munkákhoz.

Persze aligha valószínű, hogy a Fidesz az érdemi tárgyalás reményében rántotta elő ezt a javaslatot. Egyszerűbb volt azt mondani, hogy “nekünk is megvan a maga Gárda-koncepciónk”, mint azt, hogy “elhányjuk magunkat az Árpád-sávos neonáci csürhétől”. És ha már, akkor lehet azon nyavalyogni, hogy az MSZP a hadsereget is elsorvasztotta; a Fidesz idején bezzeg a közkatonák is Rambók voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.