Tusnádfürdői moschlék

Új korszellem Európában
orbanviktor.hu, 2007. július 21.

Orbán küldetése
Népszabadság, Bugyinszki György, 2007. július 23.

Megmondom az őszintét: én már számolni sem tudom, Orbán Viktor hanyadik alkalommal bont zászlót valami bődületes baromság jegyében. Menetrendszerű tusnádfürdői ámokfutása alkalmával ezúttal egy nagy adag populizmussal kevert, intoleráns antimodernizmust öntött a pofánkba, azzal biztatva bennünket, hogy Európában biza ez a moschlék a trendy.

Nem az. Nyugat-Európában inkább elfogadni igyekeznek a kulturális kisebbségeket — egy friss példával élve a melegeket is. Magyarországon a Fidesz nem érzi, hogy neki teljes mellszélességgel ki kellett volna állnia a bántalmazott homoszexuális tüntetetők mellett, így nálunk nyugodtan dühönghet a fizikai erőszakkal kísért homofóbia. Hollandiában létező intézmény a melegházasság, ráadásul Hollandia egy toleráns és multikulturális ország. Magyarországon az Orbán által vezetett politikai elit nyomására állt el a (gerencitelen és gyáva) kormányzat attól, hogy büntetlenül lehetővé tegyék egy tinédzser lánynak, hogy telefonjával lefotózza vele egykorú pasiját szex előtt. Magyarország — és Orbán Viktor — nem kifejezetten tekinti Németországot példaképnek a holokauszt feldolgozásában sem. Németországban ugyanis a holokausztot tagadni bűncselekmény; nálunk Orbán Viktor csak hosszas húzódozás után volt hajlandó úgy-ahogy elhatárolódni a magyar antiszemita szennytől.

És hát Nicholas Sarkozy, akinek tiszta, egyenes beszéd iránti igénye előtt Orbán elragadtatottságtól agonizálva borul le, sem feltétlenül látszik Orbán francia tükörképének. Ne felejtsük el: a Fidesz-MPSZ mind a mai napig nem képes másnak nevezni az elállatiasodott, demokráciaiszonyos, pszeudofasiszta hordák randalírozását, mint “rendőri provokációnak” és “jogos felháborodásnak”. Sarkozy ezzel szemben szemrebbenés nélkül nevezte csőcseléknek a csőcseléket; benne tehát volt bátorság arra, amire Orbánnak alighanem már soha nem lesz.

A hívei körében még mindig “miniszterelnök úrnak” szólított (mennyire elképzelhetetlen lenne ez mondjuk Angliában) Viktor 2002 óta nem képes elviselni, hogy a magyar nép legitim és alkotmányos formában rúgta ki őt a miniszterelnöki posztról, és azóta sem hajlandó őt újraválasztani az istennek sem. Azóta másról sem papol, mint választási csalásról és az emberek megtévesztéséről. Legalább öt választási naggyűlésen elmondta már, hogy a magyar demokratikus minimum kábé ott kezdődne, ha megint a Fidesz kormányozhatna. Elég furcsán hangzana ez egy vezető politikus szájából bármelyik, Orbán Viktor által bőszen hivatkozott országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.