Mégse akkora legény

Kóka hivatalosan is lemondott
Népszabadság Online, 2007. július 20.

Aligha létezik olyan pont, amelyből nézve hitelesen tűnhet sikeresnek Kóka János lemondása. A jelek szerint mégsem akkora agy a fiú, hogy egyszerre legyen pártelnök és miniszter. Mindenesetre, noha már nyilvánosan is bejelentette, hogy csődött mondott eme kettős minőségében, a seggét csak az év végén lesz hajlandó felemelni a bársonyszékből. Az MDF-nek így van némi igazsága abban, hogy ez így nem igazán volt egy felelősségteljes államférfihoz méltó húzás.

Miniszterből frakcióvezető lesz a volt gazdasági miniszter — ez már csak azért is különösen nagystílű és elegáns lépés, mivel épp nemrég, a pártelnök-váltás utáni osztozkodás végén a képviselőcsoport élén is sor került a személycserékre. Aki emlékszik arra, milyen gyötrelmesen sokáig tartott megteremteni az egyensúlyi helyzetet az erővonalak április újrarendeződések után, az sejtheti, milyen masszív tárgyalások előtt állnak ismét a párt döntéshozói. A liberálisok érdekképviselete addig is, javarészt a pártelnök érdeklődésének hiányában, szünetel.

Én azért bízom benne, hogy aki ma Magyarországon liberálisnak érzi magát, az nem fog asszisztálni ehhez a szűnni nem akaró bohóckodáshoz. A párt elnöke, ahelyett, hogy a hosszú távú liberális stratégia megteremtésén fáradozna, az a helyet keresi, szűnni nem akaró lelkesedéssel, ahol a legelőnyösebben mutat majd a kamerák kereszttüzében. A párt másik nagy prominense, Fodor Gábor sem döngeti az asztalt felháborodottan; ő már miniszter, neki már nyilván mindegy, hova ül Kóka. Nem az ő hatásköre. Mindehhez viszont én továbbra sem tudok sok sikert kívánni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.