Benne voltam a Mokkában

Tisztelt Mokka szerkesztőség!

Balás Márk filozófus, blogger, újságíró vagyok.

Nagy érdeklődéssel figyeltem tegnapi műsorukat, amelynek vendége ismét Polgár Tamás alias Tomcat volt. Sajnálattal kellett konstatálnom, hogy ismét ő kapott nyilvánosságot, neki nyílt módja véleményének többé-kevésbé egyoldalú kifejtésére, aki ellen jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban.

A TV2 gyakorlata ez esetben annál is érzékenyebben érintett, mert Tomcat ezúttal, ha nem is néven nevezve, de egyértelműen beazonosítva, engem vádolt bűncselekmény elkövetésével. (Markánsan liberális, “zsidó” blogger, akinek története a Népszabadságban is megjelent, és akit bőrdzsekis verőlegények vertek meg — ez mind a Népszabadság, mind Tomcat olvasótábora számára egyértelműen azonosít engem, aki annak idején nevével és arcával vállalta a történteket.)

A valóság ezzel szemben az, hogy nem hogy nem folyik ellenem büntetőeljárás, de az én feljelentéseim nyomán folyik két büntetőeljárás Polgár Tamással szemben. A szóban forgó ügy nincs lezárva, mi több, újabb tanúmeghallgatásra idézett be a rendőrség, ellenem tehát nem folyhat hamis tanúzás elleni eljárás.

Mindez úgy történik, hogy Polgár Tamás blogjának népszerűsítéséhez (a “tomcat” szót a Google internetes keresőbe írva Polgár Tamás blogja az első találat) a TV2 is tevőlegesen hozzájárul. Ezt a blogot Polgár Tamás sok egyéb mellett folyamatosan arra használja, hogy rólam sértő és valót lan információkat közöljön: a már említett hamis tanúzás elleni fiktív eljárás mellett például azt, hogy nem fizetem az internetszámláimat, és ezért nem tudom frissíteni a blogomat (Egyik állítás sem igaz). Polgár Tamást Önök, Magyarország egyik legnézettebb televíziós csatornájának újságírói nem szembesítik valótlan állításaival, az őt kérdező riporter nincs felkészülve a tényekből, a Polgár Tamás ellen folyó büntetőeljárások részleteiből.

Nem a valóságot próbálják meg feltárni, nem azt akarják bemutatni, valójában ki is ült előzetes letartóztatásban két hónapig. Nem érdekli önöket az sem, milyen kárt okoznak ezzel például nekem, aki hét hónapja várja, hogy az az ügy, amiben sértettként szerepel, lezáruljon. Médianyilvánosságot és teret biztosítanak valakinek, akit bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Érthetetlen a számomra, hogy miért pont Polgár Tamás az a hozzá hasonlók népes táborából, aki a Mokka törzsvendége lehet. Nem gondolom, hogy ez a választás szinkronban állna egy országos kereskedelmi csatorna értékrendjével.

Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Balás Márk

A fenti levél elküldése után kb. 20 perccel már fel is hívtak, és felajánlották a lehetőséget arra, hogy én is kifejtsem, mit gondolok a témáról. Én meg arra gondoltam, szívesen élek a lehetőséggel, miért ne tenném. Azt gondolom, sikerült tárgyszerűnek maradnom, sikerült átadnom azt az üzenetet, amit szerettem volna. No meg persze a TV2-ben benne lenni is elég nagy poén volt.

A magam részéről annak is örülök, hogy a műsor készítőiben volt hajlandóság arra, hogy helyet adjanak az ellentétes véleménynek is. Az eddigi visszajelzések, legalábbis azok, amelyeket mérvadónak tartok, túlnyomó többségükben pozitívak.

Hogy mennyire kifizetődő, az egyelőre még abszolút kérdéses, de az mindenesetre tény, hogy nem egyszerű Magyarországon jogkövető és etikus magatartást tanúsítani egy bűncselekmény sértettjeként. Persze elmondhatnám naponta, hogy az ügyben a rendőrség jelenleg hivatalból vizsgálódik, én tehát, aki ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést, nem gyanúsítok senkit, a rendőrség teszi ezt. Bizonyítanom sem nekem kell, hanem a rendőrségnek, aki vádemelési javaslattal továbbította az ügyet az ügyészségre. Engem nem gyanúsítottak meg semmivel, az üggyel kapcsolatban semilyen büntető- vagy polgári peres eljárás nincs ellenem folyamatban. (Hamis tanúzásért amúgy az ügy lezártáig kizárólag a hatóság feljelentése nyomán indulhatott volna eljárás.) Csak éppen mi értelme lenne? Sok fontosabb dolgom is van annál, minthogy légből kapott állításokat cáfolgassak. Természetesen az ellenem irányuló törvénytelenségek ellen eddig is megtettem a szükséges jogi lépéseket és ezután is meg fogom tenni. De hogy rendszeresen csócsáljam a rólam írt hülyeségeket, arra még az időt is sajnálom.

Ez a nyolc perc azért még belefért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.