Kínai Krajczár

Krajczár Gyula: A sárkány fészke
Népszabadság Könyvek, 2007.

Zseniális.

Kínáról amúgy sem nagyon lehetne másképpen és hitelesen, hiszen amúgy sem fogjuk érteni, még a legaprólékosabb leírást sem. Kína, vagy általában Ázsia alapvetően más, mint amihez hozzászoktunk, vagy amit egyáltalán el tudunk képzelni. Lehetne persze didaktikus sorrendben lapátolni az információt, kezdeni valami uncsi bevezetéssel, rövid módszertani felvezetéssel, átírási problémák tisztázásával, utána pedig következhetnének egymás után a szépen felépített, tematikus fejezetek, de akkor sem jönnénk ki jobban a dologból. Jobb ez így, bele a közepébe, ide-oda ugrálni a témák között, és legyen szó bármiről is, megpróbálni mindent a lehető legalaposabban, mégis mindenféle iskolás kínosság nélkül elmagyarázni.

Aki követte Krajczár Gyula három éven keresztül érkező ripotjait a Népszabadságban, annak persze elég ismerős lehet ez a stílus:. A cél ott sem annyira Kína elhelyezése volt a nagy, globális, világgazdasági folyamatokban, sokkal volt az az igazi, élő Kína, a kínai emberek, a valódi kínai mentalitás belülről való megcsillantása. A szerzői mentalitás is elég jellegzetes: nem tolakodnak úton-útfélen előtérbe a sajátélmény-feldolgozások, Krajczár Gyula személye legtöbbször udvariasan a háttérben marad. Csak akkor kezdi hangsúlyozni, hogy önnön élményeit adja elő, ha ennek — például a hitelesség szempontjából — kifejezetten jelentősége van. Sokkal befogadhatóbb és élvezhetőbb ez így.

A könyv terjedelméhez képest amúgy meglepően széles áttekintést kapunk az országról, mind földrajzi, mind történelmi, mind társadalmi értelemben. A szerző alighanem tudatosan építi le a Kínával kapcsolatos európai sztereotípiákat; és ahogy ismerjük meg mi is egy kicsit a valódi Kínát, mi is úgy érezzük, hogy ennek is legfőbb ideje már. Talán sosem volt valódi alapunk arra, hogy néhány lesajnáló poénnal intézzük el Kínát és a kínaiakat — most viszont, 2007-ben már végképp semmi okunk nincs rá, hogy csak a gagyi tornacipőket áruló, mosolygó hülyéket lássuk bennük. Kína nagypályás játékos, akit lehet, hogy nekünk is inkább áll érdekünkben megtanulnunk tiszteletben tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.