Ki a nemnormális?

Gyurcsány Ferenc ideggyenge
Fidesz.hu, 2007. június 20.

Mindezidáig nem jutott eszembe, hogy a hivatalban levő politikusokat klinikai értelemben vett elmebetegnek gondoljam. Deutsh-Für Tamás (a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöki kabitentje vezetője) fátyolos szemmel előadott sajtótájékoztatója után már másképpen érzek. Ha ő nevezheti Gyurcsány Ferencet a miniszterelnök (már tágabb kontextusban is unalomig ismert) nyilvános szerepléseiből összeollózott videó alapján “ideggyengének”, akkor azt gondolom, más politikusok esetében is nyitott a hasonló jellegű diskurzus.

A sajtótájékoztató egyik legütősebb érve, hogy a miniszterelnök mániákusan tér vissza az őszödi beszédre, folyton azt magyarázza. Nos, egyetértek azzal, hogy ez így nem normális. Az őszödi beszéd pszichoszociális ereje persze egészen rendkívüli, ugyanis nem csak annak elmondójára hat. Fidesz-sajtótájékoztatót sem lehet elképzelni anélkül, hogy a párt valamelyik prominense ne idézne belőle irritálóan hosszú részeket. A párt olyan mértékben interiorizálta ezeket a szavakat, hogy néha már kételkedem is benne: életképes lenne-e a Fidesz egy őszöd-free szellemi atmoszférában.

Az is eszembe jutott, hogy volt ám már olyan kormány is, amely több százmillió forintot költött saját filmezésére. Az akkori miniszterelnök szintén nem sajnálta magától a kamerát: annyira nem, hogy még az sem számított, ha hang nem hallatszik rajtuk, csak láthassa magát, amint kolbászt tölt, szalámit eszik és pálinkát iszik. (Igaz, nem táncolt.) Akkoriban, persze, naiv módon, nem gondoltam még, hogy laikusok is adhatnak ki elmeorvosi szakvéleményt. Ha Deutsch-Für Tamás előbb tágítja ki a horizontomat, rögtön diagnosztizáltam volna az erősen előrehaladott nagyzási hóbortot. Így kénytelenek voltunk beérni a “gátlástalan klientúra-építés” nyilván szegényesebb fogalmi kereteivel.

Annak idején még szimpla populista marhaságnak tekintettem, amikor ugyanezen miniszterelnök szembrebbenés nélkül kijelentette: a baloldal, ha csak teheti, notóriusan ront rá a nemzetére. A kijelentés szemantikai elemzése (bár azóta évek teltek el) még ezekben a percekben sem fejeződött be, különös tekintettel az első- és a második világháborúra, benne a zsidók deportálásával és halálba küldésével, akkoriban még nem gondoltam, hogy jogomban áll ezt paranoid tévképzetnek tituálni. Nyilván, régi, kommunista reflexek dolgoztak bennem, amikor azt gondoltam, a politikusok életformájából egyenesen következik, hogy néha többet engednek meg maguknak, mint az áltagember.

Persze azt már akkoriban sem tudtam hová tenni, hogy mellesleg ugyanezen miniszterelnök miért szopatja oly szemet szúróan kitartóan a fővárost egy bizonyos közigazgatási-hivatal vezetővel, aki mindamellett, hogy a Szírusz-lakók DNS-csavarodásairól publikál, kenyérrel dobálja meg az őket kérdező újságírókat. A Fidesz elmeállapot-érzékenysége akkor nem volt ilyen kifinomult, Grespik László ugyanis annyira kiváló jogász volt, hogy Orbán Viktornak egyszerűen nem volt szíve felmenteni őt.

A sajtótájékoztató tematikája persze remekül illeszkedik a mainstream jobboldali média, így különösen a Magyar Nemzet retorikájába: ez a lap már évek óta mondja, hogy Gyurcsány nem normális. Ha Deutsch-Für Tamás komolyabban veszi főnöke minden komolyabb Fidesz-szimpatizánsnak elküldött írásos felszólalását (enyhe cezarománia?), akkor egy hasonló sajtótájékoztatót már sokkal régebben megtarthatott volna. Nb. ugyanezen napilap munkatársai rendszeresen fenyegetik fizikai erőszakkal azokat, akik nem tetszenek nekik, rendszeresen vízionálnak vérivó, tudatosan nemzetsorvasztó kormányt, jobboldali Orbán-ellenes összeesküvést, prezentálnak beteges homo- és xenofóbiás rohamokat. Erre a hírre is cuppantak rendesen, előbb volt olvasható a Magyar Nemzet Online-on, mint a Fidesz.hu-n. A lap két vezető publicistája, Bayer Zsolt és Csermely Péter hetente fulladnak meg az indulattól a Hír TV-n a Péntek 8-ban; erősen kérdéses, egy neuropszichológiai nemzetgyűlés elfogadná-e őket normálisnak.

Szóval, Tomikám, csak óvatosan azzal az ideggyengézéssel! Ha ugyanis elkezjük komolyan venni, amit mondasz, könnyen lehet, hogy nem Gyurcsány lesz, akire először kerül rá a kényszerzubbony.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.