Az elsunyult majális

SZDSZ-es cigányok fenyegették meg az ünneplőket
Jobbik.hu, 2007. május 1.

SZDSZ: ünnepfosztottan
Népszabadság, 2007. május 2.

Újabb ünnepet vettek el Magyarországtól

Az SZDSZ azt tervezte, a liberálisokat idén is a Hajógyári-szigeten várja május elsején közös ünneplésre. Mivel azonban már az elokészületek során a Jobbik közeli rendezvényérol érkezo garázdák késsel fenyegették munkatársainkat (azt kifogásolva, hogy nálunk romák is dolgoznak), idén a liberális majális elmarad.

Nem kívánjuk munkatársainkat és szimpatizánsaikat késsel fenyegetozo, szélsojobboldali bunözok áldozatává tenni. Szégyen, hogy sorra, minden ünnepünkrol le kell mondanunk a gátlástalan, politikai célú eroszak miatt.

Sajnálatos és baromi ciki, hogy az SZDSZ sajtóközleménye körül valami erősen bűzlik, de mint a szar. Asszem, mindenki emlékszik még, amikor a radikális csürhe elhatározta, hogy kisajátítja március 15-ét; akkor hallhattuk eleget,hogy tökös liberális nem hagyja magát megfélemlíteni. Most még az ünnepséget is lefújták, egy állítólag késsel fenyegetőző alak miatt.

Félreértés ne essék: ha a kérdés az, elképzelhetőnek tartom-e, hogy volt rasszista provokáció április 30-án este, hát nyilván elképzelhetőnek tartom. Sőt, nem csak elképzelhetőnek, de kifejezetten valószínűnek tűnt már ez pénteken is. Mostanában a radikális jobboldal előszeretettel képzeli, hogy minden az övé; ami pedig mégsem, azt jogában áll elvennie. Különösen igaz ez akkor, ha a kellemest a hasznossal összekapcsolva némi kis rasszizmusra is lehetőség nyílik.

Ugyanakkor nehéz elfelejteni, hogy március 15-én még az volt az SZDSZ álláspontja, hogy tökös liberális nem hagyja magát megfélemlíteni — radikális söpredék ide vagy oda, de ünnepelni kell. Valami hasonlót most is lehetett volna gondolni — már ha az SZDSZ oldalán mindenki törvényesen viselkedett. A kiérkező rendőrség nyilván képes lett volna biztosítani a rendet, azt sem gondolhatták komolyan a szabad demokraták, hogy majd a kiemelt sajtófigyelem alatt álló május 1-i ünnepségen fogják a radikálisok megbicskázni a liberális ünneplőket. Abszolút nem látszik hát hihetetlennek, hogy az SZDSZ alkalmazottai voltak olyan faszok, és erőszakkal válaszoltak az erőszakra. Ezért kellett eljátszani a beijedt mártírt, ezért nem lehetett emelt fejjel ünnepelni.

Ha valóban így történt, nem csoda, ha lehúzták a rolót. Elvégre az önbíráskodó, aggresszív szarjancsi akkor is undorító és kínos, ha történetesen nincs árpádsávos zászlóba bugyolálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.