Halvány fénysugár

Pokorni és Hiller beszédét megtapsolta az egész Ház
Népszabadság Online, 2007. április 16.

Sok ezren az Élet menetén
Népszabadság, Czene Gábor, 2007. április 16.

Erős túlzás lenne persze “szép gesztusnak” nevezni, hogy a Fidesz képviselői ezúttal nem vonultak ki a Parlamentből, amikor a miniszterelnök beszélt, illetve hogy ezúttal a fővárosban is képesek voltak együtt emlékezni a kormánnyal. Ha adnánk a normalitásra, többé-kevésbé ez lenne a minimum a minimum: nemzeti ünnepen, emléknapon kivesszük egymás hátából a nagykést, és koncentrálunk egy kicsit arra, ami közös.

Tekintettel azonban arra, hogy a Fidesz mostanában mégiscsak azzal kísérletezik, hogy kiderítse: ennek a kormánynak is “jár”-e a nemzeti és demokratikus minimum, mindenképpen figyelemre méltó gesztusról van szó. Már csak azért is, mert újabban a Fidesz radikalizálódása folyik a csapból is: úgy látszik, most már egy kicsit nekik is sok a kriptonáci és kriptofasiszta hordák lábszagú közelségéből.

Fasza dolog tehát látni, hogy a Fidesz is úgy érzi: nem a csürhe élén vezet az út a választási győzelemhez. Pokorni Zoltán minapi és végleges elköteleződése az alkotmányos módszerek mellett is értékelhető a radikális surmóktól való elhatárolódásként, elfordulásként. Még egy-két ilyen húzás, és a szeptemberi események vandáljai oda kerülnek, ahová valók: a perifériára, ahová, ha kell, mindig vissza fogja őket szorítani az állam. Mert mindent azért mégsem lehet — mondjuk ki, nem azért, mert finnyásak vagyunk, hanem mert nem megengedhető, hogy pár rasszista, szűk látókörű, idiotisztikus, fanatikus vadbarom kedve szerint korlátozza a többség (csendes vagy sem tökmindegy) demokratikus szabadságjogait.

Attól persze még messze vagyunk, hogy a Fidesz nyíltan csatlakozzon mondjuk a miniszterelnök zéró tolerancia felhívásához — az viszont nem csekély megkönnyebbülés, hogy tetteivel egyelőre az innenső oldalra definiálja magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.