Két hetes pozíciókeresés

Eörsi Mátyás vezetheti az SZDSZ parlamenti frakcióját
Népszabadság Online, 2007. április 13.

Az SZDSZ versenyt akar
Népszabadság, 2007. április 13.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter akar lenni
Index.hu, 2007. április 7.

A munka folytatódik
Fodor Gábor blogja, 2007. április 2.

Elég sajátos helyzetbe került az SZDSZ a két héttel ezelőtti elnökválasztás után — hiába volt Kóka János nagy melldöngetése a második perctől folyó szoros együttműködésről, annak keretei csak nagyon lassan látszanak körvonalazódni. Az alapkérdés az, hogy mégis, milyen poszton érezné magát jól kábé Fodor Gábor — közben persze egészen jól bebaszott az egészségügyi reform is. A kormánynak momentán azért nincs egészségügyi minisztere, mert a párt vezetésének először ki kell várnia, van-e megfelelő poszt Fodor Gábor segge alatt. Nagyon kevéssé elegáns.

Úgy általában az egész helyzet szerencsétlen — hiába volt a nagy szónoklás a nemes versengésről, a jelek szerint Fodor Gábor azért mégsem tudja olyan könnyen megemészteni a két héttel ezelőtti buktát. Persze nem csoda: (különösen mögöttes tartalmát tekintve) elég megalázó döntés volt ez, ráadásul a párt megosztottságára is fény derült — úgy, hogy továbbra is a régi rezsim képviselője került a kormányrúdhoz. Ebben a helyzetben a politikailag logikus lépés egy nagyon erős belső ellenzéki magatartás lenne — ehhez képest most jópofizni kell meg beérni valami vigaszpozícióval.

A kormányzati szerepkör amúgy véleményem szerint totális melléfogás — noha kétségkívül pragmatikus döntés. Ha az elvi szempontokat nézzük, Fodornak szerencsésebb lenne inkább az SZDSZ ügyeire, a párt átszervezésére koncentrálnia, kihasználva meglevő lehetőségeit — most úgyis meglenne benne az ehhez szükséges elkötelezettség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.