Bukott az elvárt adó

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az elvárt adót
Népszabadság Online, 2007. február 27.

Sose tartottam magam valami nagy adózási szakértőnek — ezért aztán, ha valamilyen adózási jogszabályt kiemelkedően nagy faszságnak tartok is, befogom a pofámat, és felfüggesztem az ítéletemet, amíg valami megbízható forrásból utána nem tudok nézni. Mindenesetre ez az elvárt adó már kezdettől fogva oltári nagy baromságnak hangzott — akár nyereséges a vállalkozásom, akár nem, a bevételeim két százalékát akkor is be kell fizetnem, valamiféle fiktív jövedelem után. Na ne.

Az AB határozatából is egyértelműen kiderül: az adó bevezetésével az állam a hatékony adó-ellenőrzés helyett valamiféle fiktív nyereséget próbált bevezetni. Tipikus példája Magyarország kibaszáson alapuló társadalmi berendezkedésének: ahelyett, hogy megpróbálunk normálisan élni, nyíltan kijelentjük, hogy mindenki alapból gazember, és ennek megfelelően is kezeljük. Mondom, különösebben nem értek hozzá, de azért hadd kételkedjek abban, hogy ez a hozzáállás valóban növeli a vállalkozási kedvet Magyarországon. Márpedig valami ilyesféle kedvhez is szükség lenne a pezsgő, eleven gazdasági élethez. Elvben.

Elvben ugye a dolognak úgy kellene működnie, hogy ha én valamilyen gazdasági tevékenységet szeretnék folytatni, akkor alapítok egy vállalkozást, és ha bejön a pénz, akkor nekem jó, ezért ezútán adóznom kell, és akkor az államnak is jó. Ha az ötlet szar, rábaszok, és fizetem a veszteséget a zsebemből. Persze, aki akár csak egy kicsit is forgolódott a vállalkozási szférában, az azt is tudja, hogy az adócsalás itt az élet szerves részének számít, egy sor vállalkozás egyetlen célja nem a legális gadasági tevékenység folytatása, hanem a tudatos adóelkerülés. Nekem azért csak bassza a csőrömet, hogy az állam ezt adottságként fogadja el. Mert valóban vannak veszteséges vállalkozások; nem csak papíron, de ténylegesen is. És még azt sem biztos, hogy annak vezetői irtani való seggfejek, akik jobban teszik, ha rögtön felszámolják gazdasági érdekeltségeiket. Lehet, hogy csak időlegesen veszteséges a dolog, lehet, hogy csak idő kell a vállalkozás megindításához. Nem baj; jön a nagy vérszívó, az állam, és betarolja a költségvetési egyensúly fenntartásához szükséges sápot.

Ez most nem jött be. Azért nekem mégis az az érzésem, hogy az állam nem adóbehajtás hatásfokát fogja növelni: sokkal valószínűbbnek tűnik egy új, frappáns adónem bevezetése, amely majd az alkotmánybírósági normakontrollon is átcsúszik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.