Etűdök Semjénre és xenofóbiára

Jó pár éve volt már, hogy egy hölgyismerősömmel vásároltunk némi hamuba sült pogácsát a hétvégi munkához a sarki boltban. A tulajdonos történetesen egy viatnami fazon volt. Családommal és baráti körömmel ellentétben pontosan tudta, miért üres a Magyar Nemzet címlapja március 15-én, full naprakész volt aktuálpolitikából és választékosan beszélt magyarul. Valamint — egy boltban talán ez sem árt — kedves volt, előzékeny és segítőkész, és ha nagyobb lett a sor a pénztárnál, akár ő maga is beült a másikba, hogy hamarabb húzhassunk haza.

— Az ilyenek veszik el a helyet a magyaroktól — dörmögött a hölgyismerős. Hosszú, szenvedélyes vita következett, de végül visszavonta, amit állított. Semjén Zsolt, a Fidesz-KDNP intoleranciakommandójának vezetője alighanem éppen ezeket az érzéseket lovagolja most meg. Aki átrágja magát a 32 oldalas tanulmányon, és nem elvakult soviniszta, annak aligha juthat eszébe, hogy a kormány komolyan tervezné x millió ázsiai betelepítését. Kétségkívül igaz, hogy egy valós és kihasználandó lehetőségként számol az ázsiai bevándorlókkal, feladatként jelöli meg azok társadalmi integrációját — kérdés azonban, hogy ez mennyire azonos a nemzethalálon való gonosz és tudatos mesterkedéssel.

A kereszténydemokraták vezetője persze — a magát magyarnak valló lakosság egy tetemes részével egyetemben — masszívan rasszista; illetve nem is egyszerűen rassista, hanem a szó lehető legtágabban vett értelmében véve súlyosan kirekesztő. Nem csak faji, de ideológiai, kulturális értelemben is az: elutasítja a másság mindenféle formáját. Márpedig a multikulturalizmus-ellenesség igen erősen jellemző a jobboldali szavazótáborra: rettegnek attól, hogy el kell viselniük, a világ szépen lassan, de megállíthatatlanul más lesz, mint amilyennek megszokták. Simán kriminalizálnák akár a fiatalok egymás között készült homevideóinak elkészítését is; Pelczné Gál Ildikó majd megmondja nekünk, mi része az egészséges és a természetes fejlődésnek. Akinek nem tetszik, mehet a sittre. Az összképbe tehát remekül illik a migrációs xenofóbia is.

A migrációt családtámogatással kiváltani: álszent hazugság ez, semmi más. Hiszen Semjén, ha valóban a családokat akarná támogatni, keményen ki kellene, hogy álljon a magyar népességfogyás ellen a legtöbbet tevő roma családok mellett is: éjjel-nappal társadalmi integrációjukon, gazdasági felemelkedésön kellene dolgoznia. Ezt pedig ugyebár nagyon nem teszi. Családtámogatás alatt ő a középosztálybeli házaspárok atyáskodó állami támogatását érti. Olyan juttatásokat, amelyek függővé teszik az egyént az államtól — függetlenül attól, hogy mit bír a gazdaság. Persze ettől aligha lesz több a gyerek, legalábbis nem törvényszerűen és semmiképpen sem rövidtávon.

Amúgy Semjén egy szólt sem szólt arról, miért baj az, ha esetleg ázsiaiak lennének azok, akik idejönnek adót meg nyugdíjjárulékot fizetni, kisegítendő az elöregedett magyar lakosságot. Mármint túl azon, hogy kisebb eséllyel minősülnek automatikus Fidesz-szavazónak, mint mondjuk az edélyi magyarok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.