Vandálok a Parlamentből

A Fidesz lebontotta, a rendőrség visszaépíti
Népszabadság Online, Nyusztay Máté, Csuhaj Ildikó, 2007. február 2.

Elbontotta a Fidesz a Kossuth téri kordont
Index.hu, 2007. február 2. (helyszíni tudósítás)

Magyarország megválasztott képviselői polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek. Hát ehhez kell arc. A Fidesz egyértelműen kinyilvánította, hogy vége a békés, törvényes demonstrációknak: mostantól szabad a vásár, a garázdaság terén most már példát mutatott az embereknek Magyarország nem is olyan régen megválasztott miniszterelnöke. Balog Zoltán, aki nemrég még arról beszélt, hogy a hatalom akar félelmet kelteni az emberekben, hiszen márciusban nem várható más, csak törvényes véleménnyilvánítás, remélhetőleg most hatalmas seggfejnek képzeli magát.

Felettébb érdekes szembehugyozása ez a jogállamiságnak. A Fidesz parlamenti képviselőinek egy rakás kurva erős jogosítványa van, amivel újra és újra felhívhatja a nyilvánosság figyelmét az ügyre, számos jogi ellenlépést megtehettek volna. Ehelyett választották a nyíltan törvénytelent.

Tegnap még lehetett polemizálni azon, a Fidesz valóban megsértette-e a demokratikus normákat. Most már ez a vita merőben akadémikus: a Fidesz akcióban részt vevő tagjai, élükön a pártelnökkel, garázda, hatalmuktól megrészegült vandálok — és pont.

Az még egy érdekes meccs lesz, hogy vajon tényleg olyan könnyen dobják-e majd oda mentelmi jogukat, mint ahogy azt most nagyképűen mondogatják. Mert hát ugye a polgári engedetlenség szabályai — szemben az itthoni gerinctelen csőcselék felfogásával — a büntetés rezzenéstelen arccal történő vállalását is előírják. Ettől lesz a polgári engedetlenségi aktivista több közönséges bűnözőnél, és ez adja neki az erkölcsi alapot akciójához. Az erkölcsi alap azonban itt — parlamenti képviselőktől, a törvényhozás megválasztott tagjairól lévén szó — sajnos eleve és pótolhatatlanul hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.