10 + 3 zöld lufi

Gyurcsány és Dávid tárgyalt az MDF 13 pontjáról
Népszabadság Online, 2007. január 30.

A fidesz nyitott az érdemi megbeszélésekre
Fidesz.hu, 2006. január 30.

Kurva nagy észkombájnok vehetik fel a szakértői fizukat az MDF-nél. Fél év faszkodás után, ami alatt lényegében mást sem csináltak, mint megafonnal bömbölték, hogy milyen kurva mérsékeltek, most sikerült kiszarniuk a spanyolviaszt: ők a középosztály pártja. Hú.

Kár, hogy az égvilágon mindenki a középosztály seggét akarja nyalni, kellemes, decens társaság, csendesek, békések, aránylag könnyen aktivizálhatók politikailag. Ha a középosztály mellé állunk, nem kell tartanunk attól, hogy a kriptonácik propagandahonlapot indítanak majd kozeposztalybunozes.com címen; a vezető lapok automatikusan besorolnak minket a “mérsékelt” kategóriába, és az nekünk jó.

Kár, hogy ezen indentitás mögött érdemi tartalom nem áll. Ma ugyan tárgyalást folytattak a miniszterelnökkel a pontjaikról, de hát legyünk őszinték: szegény csóringer miniszterelnök egy tucat lila Szíriusz-lakóval is hajlandó lenne tárgyalni akár a DNS-csavarodás EU szabványáról is, ha azok cserébe hajlandóak lennének szemet hunyni az őszödi beszéd felett.

Ha egy kicsit utánakaparunk, hogy miről is tárgyalt ma az MDF Gyurcsány Ferenccel meg egy horda államtitkárral, és körülnézünk az MDF 1996-os webkultúrát felidéző honlapján, akkor találunk is egy szép nagy jpg file-t. Ezt alighanem a Microsoft Word-ből szedett ki a Print Screen gomb megnyomásával egy titkárnő. Pech, hogy a középosztály tíz pontja már nem is tíz, hanem tizenhárom pont, de sebaj: némi adatbányászattal az MDF-szimpatizáns polgárok sms-eiből összekapart kérdéseket is elő lehet keresni. A lista jelenleg valahogy így néz ki (a stilisztikai és helyesírási hibákat is begépeltem, de hát én köztudottan geci vagyok):

  1. Egyszerű és átlátható adórendszert kell életre hívni.
  2. Meg kell szüntetni a középosztály megtakarításait büntető adókat.
  3. Válságkapkodás helyett hatástanulmányokra épülő reformokat kell megvalósítanti.
  4. Kisebb, de erős és hatékony államot kell teremteni, ahol ugyanúgy csak a teljesítményelv a meghatározó, mint a magánszférában.
  5. Fel kell állítani a Tiszta Kezek hivatalát (sic!), meg kell erősíteni az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt és a Fogyasztóvédelmet.
  6. A középosztálynak lehetőséget teremtve kell folytatni a privatizációt.
  7. Mérsékelni kell az iparűzési adót és változtani kell a kiszámítási módján.
  8. Kiemelt támogatást kell biztosítani a kutatás-fejlesztés területén.
  9. Garanciát kell vállalni arra, hogy az állam 10 éven belül a GDP 50 százalékáról 35 százalékra mérsékli központosító és újraelosztó kapacitását.
  10. A piacgazdaság biztonságos működésének és a korrupció-visszaszorításának (sic!) érdekében módosítani kell a csőd és felszámolási törvényt (sic!).
  11. Örökösödési illeték eltörlése, kegyeleti járadék rendezése (sic!).
  12. Pártfinanszírozási törvény módosítása.
  13. Bankadó mérséklése.

Magyarán: az MDF-nek még mindig fingja sincs arról, hogy mit akar. Persze van egy kis virtuális pénzcsúsztatás a szavazópolgároknak, hátha ettől szebben fénylik a tárgyalóképes jobboldali párt máza. A többiből, ha leszedjük a retorikai sallangokat, kábé a nagy büdös semmi marad.

Az MDF persze nem javaslatokat szeretne tenni: beszélni szeretne. Olcsón és gyorsan bizonyítani akarja, hogy aktív, mint egy bekokózott Duracell nyúl. A következő választásokon így talán lesz pénz, paripa, fegyver, amiből talán jut normális (vagy legalább nem retardált) szakértőkre. Pech, hogy a Fidesz momemntán épp abból él, hogy mindenkit elküld a picsába, de alapjáraton sem igazán érdekeltek abban, hogy asszisztáljanak egy ötszázalékos párt és egy kutyaszorítóban levő miniszterelnök smúzolásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.