A kormány én vagyok

Reformok, kételyek, érvek
Gyurcsány Ferenc a Friderikusz Most-ban (videó). 2006. január 29.

Gyurcsány Ferenc ATV-ben való szereplésével — szemben Firderikusz előzetes károgásával — médiaetikai szempontból semmiféle kivetnivaló nincs. A sajtó kérdéseket akar feltenni a miniszterelnöknek; a miniszterelnök épp ráér. Külön élmény, hogy a riporter csak közepesen kérdez alá a miniszterelnöknek.

A műsort megnézve azonban nyilvánvalóvá válik az is: Gyurcsány Ferenc a hatékony kormányzati kommunikáció helyett alapvetően a személyes karizmájában bízik. Mostani személyes megjelenése a nyilvánosság előtt nyílt beismerése annak, hogy kormányzat egésze a hagyományos kommunikációs eszközökkel nem volt képes a miniszterelnök számára fontos értékeket átadni.

Az a hatalmas one-man show egy hatalmas kudarc jele is egyben. Beismerése annak, hogy a kormány, illetve a kormány mögött álló pártok nem képesek egységes, fegyelmezett, erős kommunikációra. A Fidesz a dolgozat megjelenéséig folyamatos offenzívában lehetett; gyakorlatilag nem volt olyan nap, hogy ne támadták volna valamelyik kormányzati intézkedés iszonyatos hangerővel és meglehetős hatékonysággal. Tehették, hiszen a reformokról mind a mai napig nagyon keveset lehet tudni. A törvények rohammunkában való elfogadása megtörtént, ugyanakkor a végrehajtási rendeletek még mindig hiányoznak. Egészen neuralgikus kérdésekben is napról-napra változik a helyzet. A vizitdíj például aligha nevezhető az egészségügyi reform sarokkövének. Ettől függetlenül olyasmiről van szó, ami az átlagemberek számára is könnyen megragadható, a szimbolikus jelentősége tehát óriási. Tegye fel a kezét, aki tudja, mikor bővítették utoljára a vizitdíjmentesek körét. Na ugye. És akkor jegyezzük meg még azt is, hogy ezek nélkül a pótlólagos bejelentésáradatok nélkül egy rakás alaptalan pánikot és mikolai demagógiafolyamot el lehetett volna kerülni.

Normális országban aligha fordulhatna elő, hogy a kormány fő pr-osa a miniszterelnök. Általában nem ő az, akinek ingujjban kell lapátolnia a kommunikációs szart. Normál esetben a miniszterek fegyelmezett, kompetens emberek, akik képesek megfontoltan cselekedni és összeszedetten beszélni. Egy rerformintézkedés — egy sajtótájékoztató, de az korrekt is alapos, szólhatna az eddig még be nem tartott kommunikációs alaprecept. Másfelől: mikor számíthatunk Hiller Istvántól vagy Molnár Lajostól ilyen higgadt, tudatos és nyugodt szereplésre, mint amilyet a miniszterelnök nyújtott tegnap a képernyőn? Előbbinek az agya még meglenne hozzá, kár, hogy minden mondatának értelmét elfelhőzi az egetverő arrogancia; az egészségügyi minisztertől épkézláb megmozdulást viszont nemigen lehetett látni hivatalba lépése óta. Első munkanapján köpenyben ment be dolgozni, de alighanem jobban tette volna, ha inkább kényszerzubbonyt húz.

Gyurcsány Ferenc még négy napig lesz képernyőn az ATV-n. A kormány én vagyok — sugározza. Nekem mégis jobban esne, ha a kormány lenne a kormány. Kicsit nagy ez a trágyadomb egy embernek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.