A miniszterelnök szómenése

Gyurcsány Ferenc: Szembenézés
miniszterelnok.hu, 2007. január 26.

Most is mellébeszél Gyurcsány — Navracsis Tibor sajtótájékoztatója
Fidesz.hu, 2007. január 26.

Szemben
Népszabadság, Várkonyi Iván, 2007. január 27.

Reformra rekontra
Népszabadság, 2007. január 27.

Gyurcsány Ferenc szemlátomást megőrül az értelmetlen politikai gesztusokért. Az én szememben azért nem elhanyagolható, hogy szemben az előző esettel, ezúttal legalább fizetett hirdetésben osztotta az észt a miniszterelnök. A hálózaton fenn levő változatban huszonhat sűrűn teleírt oldalon.

Megtisztelő persze, hogy Gyurcsány Ferenc azt gondolja, hogy Magyarország az az ország, ahol a miniszterelnök kritikusai, esetleg a bizonytalan politikai identitású választópolgárok izomból cuppannak rá huszonhat oldalas dolgozatokra, hogy aztán kőkemény intellektuális munkával kialakíthassák saját, egyedi álláspontjukat. Ezzel szemben én azt gondolom, Magyarországon a meghatározó többség sikoltozva rohan el, ha valaki több tíz oldalas politikai tanulmányokkal fenyegeti őket. Nem szeretünk olvasni, imádjuk a konzerv véleményeket és a könnyen emészthető üzeneteket — lehet, hogy egy kicsit suttyónak hatunk így, mi magyarok, de ez van.

Az ellenzék így simán megtehette, hogy csak úgy lazán odafröcsög egyet — Navracsis például csupa olyasmit kér számon a tanulmányon, ami, ha implicit formában is, de egyértelműen benne van. Hogy csak két példát említsünk: Gyurcsány kerek perec bevallja, hogy bizony, az MSZP-től sem áll távol némi popupizmus, és konkrétan számot ad arról, miért volt sikertelen az MSZP-s miniszterelnökök által vezetett kormányok gazdaságpolitikája. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis tudhatta jól, hogy jó eséllyel még a sajtótájékoztatón megjelenő újságírók többsége sem olvassa el a dolgozatot, így kockázatmentesen beszélhetett baromságokat.

Érdekes kérdés pedig, hogy a Gyurcsány által “demokratikus minimumnak” definiált érték valóban mindenki által követendő-e. Valóban igaz, hogy a politikai pártoknak el kell fogadniuk, hogy valamennyi riválisuk a közjó érdekében tevékenykedik? Ezt nem gondolom. A demokratikus párbeszédnek ennél sokkal szélesebb körűnek kell lennie. A demokratikus minimum a jogállamisághoz való ragaszkodás. A radikális kritika korlátozása csak a kormányoldalnak áll érdekében.

Gyurcsány Ferenc maga is írja: itt csak az apró lépések politikája fog segíteni. A reformok stratégiája csak hosszú távon érik be. A népszerűségvesztés okozta fájdalmat le kell nyelni. Ez a dolgozat nem más, mint merő pótcselekvés — noha annak tökéletesen fair és ártalmatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.