Menekülés a Belvárosba

Rogán Antalnak XXI. századi feje van
Index.hu, Bogád Zoltán, Spirk József, 2007. január 24.

Rogán Antal már a választások óta hangoztatja: elsősorban helyi politikusként akar funkcionálni. Mostani interjújában is tagadja, hogy bármiféle pártpolitikai ambíciója lenne. Érdekes.

Érdekes, mert ha volt valaki, akiről azt gondoltam, hogy a tökéletes másodvonalbeli pártpolitikus, hát az kifejezetten Rogán Antal volt. Kissé nyálas, de azért valahol férfias megjelenése egészen jól mutatott a képernyőn, szemlátomást nem vetette szét az egója, és abszolút lojális volt a pártjához, legyen szó akármekkora vadbaromságról is. Pontosan az a fajta fiatalember, akiről tudod, hogy nem fog orvul fejbevágni a párt alapszabályával, ha éppen hátat fordítasz neki egy pillanatra. Ehhez képest most fogta magát és elment polgármesternek, ezzel tovább növelve az Orbán körüli hatalmi vákuumot.

Azt gondolom, a kutya valahol itt lehet elásva. A kifejezetten parlamenti politikusnak induló ex-Fidelitasos Rogán azért tervez most mindjárt két ciklusra a Belvárosban, mert Orbán mellett a csúcson gyakorlatilag egyáltalán nincs hely. Gondoljunk csak bele: jelenleg a pártelnökön kívül nincs igazán fajsúlyos politikus a Fidesz élén. A párt nevében gyakran megszólaló Szíjjártó Péter szemlátomást csak és kizárólag szócsőnek alkalmas, kevés olyan megmozdulása van, amitől egy nemfideszesnek nem szorul ökölbe a keze. Én személy szerint akkor kezdem el a homlokom a monitor pereméhez ütögetni, amikor köszönti az újságírókat (online nézem a sajtótájékoztatókat). Ez persze nyilván rögtön rak egyfajta szűrőt a mondandója elé. Áder János, a sokak által nagy másodiknak emlegetett fideszes engem egy kissé selejtes Orbán-klónra emlékeztet, aki most, a választások után mintha el is tűnt volna a süllyesztőben. Mostanában még Mikola István az, aki gyakran szerepel a nyilvánosság előtt a párt színeiben, de ennek a gerincmerevségben szenvedő ólomkatonának alighanem a puszta ígérete is elég lenne ahhoz, hogy sokan emigráljanak valahová nagyon messzire. Kósa Lajos pedig alighanem csak addig népszerű, amíg megmarad debreceni polgármesternek.

Persze még Rogán is erősen éretlen volt ahhoz, hogy egy nagy párt elnöke legyen, de az életösztöne aligha hagyta cserben, amikor úgy döntött: inkább a helyi politikára koncentrál. Ez már csak azért is szerencsés, mert ha esetleg mégis beüt a krach, és egyszer csak szétmállik a jég az Orbán által kreált, erős ellenségképre építő párt alatt, akkor alighanem azoknak jut majd jó leosztás az új politikai partiban, akik a pártelnöktől függetlenül is komoly eredményeket és nem utolsósorban saját támogatói kört is fel tudnak mutatni.

Persze erősen sajnálnám, ha erre sor kerülne: nem gondolom ugyanis, hogy lehetséges lenne egy mérsékelt jobboldali pártot összetalicskázni a Fidesz-KDNP szövetség romjaiból. A Semjén-féle szélsőséges szárny vinné a radikálisokat, a maradék pedig hosszan-hosszan keresgélné az identitását a nagy büdös véleménykülönbségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.