Bush nagy terve

Bush az erőben és Malikiban bízik
Népszabadság, Horváth Gábor, 2007. január 12.

George Bush előrukkolt a nagy tervvel: még húszezer katona Irakba, és az eddiginél szigorúbb fellépés. Volt, aki támogatta, volt, aki hülyeségnek nevezte vagy esetleg egyenesen elítélte a javaslatot, de azzal egy kormányfő sem hemzsegett túlzottan, hogy majd ő is csatlakozik ezekhez a plusz vállalásokhoz.

Az nemzetközi katonai jelenlétnek persze jelenleg nem igazán látszik értelmes alternatívája: kivéve persze, ha a polgárháborút nem tekintjük értelmes megoldásnak. A probléma azonban az, hogy a november óta beharangozott terv sem látszik lényegesen közelebb hozni a megoldást.

A New York Times egy hosszabb cikkéből egyértelműen kiderül az is: a helyzet nem egyszerűen végletesen szerencsétlen, de nagyon bonyolult is. Egyrészt a kudarc nem csak gigantikus arcvesztés Amerikának és egy valódi katasztrófa Iraknak, de az egész Közel-Kelet stabilitását is veszélyezteti. Ráadásul minél inkább, minél több katonával kötelezi el magát az Egyesült Államok, annál nehezebb lesz kiszállnia a buliból: hogy mást ne mondjunk, az ott levő katonákat már mindenképpen fizetni kell. Így aztán, most már hiába hangoztatják a fenntartásaikat az amerikai törvényhozás (elsősorban demokrata) képviselői: a szar már jó régen benne van a palacsintában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.