“Mérce”

Orbán Viktor erkölcsi mércéről beszél. Hehehehe. Az az Orbán Viktor beszél erkölcsi mércéről, amelyik éppen a Magyar Demokratának ad interjút, történetesen éppen annak az embernek, aki végül a letöltendő sitkótól megmenekült, csak felfüggesztettet kapott, mert a bíróság bizonyítottnak látta: tudatosan rágalmazta meg Mécs Imrét barátai elárulásával. Az illetőt amúgy nem rúgták ki a laptól, történetesen főszerkesztő még most is, de nem ez a baj. A baj az, hogy én annak idején, a 2002-es elbukott választások után kaptam egy Orbán Viktor által írt levelet, amelyben kifejtette, hogy nekem a kiegyensúlyozott médiaviszonyok megteremtése érdekében elő kellene fizetnem a Magyar Nemzetre, a Demokratára és a Heti Válaszra. Elhatárolódni viszont azóta sem határolódott el ezektől az orgánumoktól.

Ami a Magyar Nemzetet illeti, attól nem is annyira az utólagos, mint inkább az előzetes elhatárolódás lett volna indokolt, hiszen Bayer Zsolt, aki a Hír TV-ben együtt vezeti a Péntek 8-at Csermely Péterrel, a szóban forgó lap vezető munkatársával, történetesen ezt vetette papírra még 2000-ben:

“Ha valaki a szennycsatorna mélyére kívánkozik, annak a Népszavát ajánljuk szíves figyelmébe. Nevezett lap hírhedt hetedik oldalán egy Veress Jenő nevű fehérjehalmaz a következő mondatokat merészeli leírni: “(…) egy fideszista szépasszony, aki – már persze csak a szóbeszéd szerint – bizonyos politikusok családi tűzhelye körüli patvarkodások okozója is. (…) De ne kerülgessük a forró katyvaszt. Körmendy-Ékes Juditról, a médiahatóság elnökéről és Lissák Marcell férjuramról van itt szó. “Itt ugye nagyjából meg is áll az ember esze. Mert hát mindez mégsem a Kacsa Magazinban látott napvilágot, hanem egy magát komoly politikai napilapnak hirdető újságban. És nem is Veress Jenővel van itt a legnagyobb probléma. Veress Jenővel tele van a létezés, s ha nem lenne Veress Jenő, akkor mihez képest lenne nagyszerű a langy tavaszban földből előmászó csimasz? De hát vannak ennek az újságnak vezetői is, nem? Van főszerkesztője, H. Bíró László. Van felelős szerkesztője, Horváth István. Továbbá van mindjárt kettő darab főszerkesztő-helyettese is, Gál J. Zoltán, Gál Zoltán volt házelnök nagyra nőtt fiacskája, aki gyakornokból lett mindjárt második ember, akkora tehetség, valamint Kiss Andrej. Aztán van a publicisztikai rovatnak is egy vezetője, Németh Péter. Hát senki nem akadt e sok derék férfiú között, aki megkérte volna Jenőt, legyen kedves összepakolni kicsi holmiját, tegye bele maradék szalonnáját az uzsitasiba, és takarodjon ki a szerkesztőségből, mert a Népszavában nem lehetséges lekurvázni egy nőt, még akkor sem, ha amúgy halálosan gyűlöljük? Hadd kérdezzem meg, Péter, a régi ismeretségre és az egykori közös munkára hivatkozva, te mit szólnál, ha valaki leírná, hogy a feleséged – persze csak a szóbeszéd szerint – bizonyos egyének családi tűzhelye körüli patvarkodások okozója a Teleki téri kocsmák rötyijében? Elmondom, én mit szólnék. Ha én lennék Körmendy-Ékes Judit férje, akkor úgy megverném Veress Jenőt, hogy csak a fogorvosa tudná megmondani, mi is volt ez az izé itten a verés előtt.”

[…]

“De – és ez már neked szól, Jenő! – nem vagyok Körmendy-Ékes Judit férje, csak a barátja. Ez a tény viszont mindössze annyi könnyebbséget jelent neked, Jenő, hogy nem foglak külön megkeresni. De imádkozz, hogy soha az életben ne fuss velem össze.”

Érdekelne, hol van a jobboldal híres erkölcsi mércéje, ha ez még elfért alatta — nb. Bayer Zsolt nem csak, hogy tovább írhat a Magyar Nemzetbe, de a bíróság előtt tudatos rágalmazáson kapott Bencsiket is elmulasztotta szarrá verni, amikor az a vendége volt a Hír TV-ben. A teljes képlet tehát: az az Orbán Viktor beszél nekünk erkölcsi mércéről, aki olyan lap előfizetésére szólított fel, amely más emberek fizikai megsemmisítésére buzdít; egy olyan újságban, amelynek főszerkesztőjét éppen újságírói tevékenyéségéért nyilvánított bűnösnek a bíróság.

Tényleg tanácstalan vagyok hát a mércétilletőleg. Az egyetlen reményt az jelenti számomra, hogy talán most már Demszky Gábor minden ígérete ellenére is megkezdődnek a négyes metró alagútfúrási munkálatai. Javaslom, a moral insanitykkel kokettáló Orbán Viktort addig se tekintsük igazodási pontnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.