Újévi lászlófordulás

Sólyom László köztársasági elnök újévi beszéde
Sólyom László ünnepi beszéde a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján

Sólyom László ünnepi beszéde — brutális magába szállás. Noha természetesen pártokra hangsúlyosan nem hivatkozik az elnök, a beszédből teljesen egyértelműnek tűnik, az elnök melyik politikai oldalt látja alkalmasnak arra, hogy partnere legyen az ország politikai helyzetének javításában. Az előző évben sem állt le piszkálódni a kórháztörvény miatt, hanem simán aláírta — már ez intő jel lehetett a Fidesznek. Most remélhetőleg nem érzik magukat nagyon pofára esve.

Sólyom László, amikor megfogalmazza elvárásait, a kormámyoldal irányába csupa olyasmit nevez meg, amelynek meglépése a kormánynak most elemi érdeke. Naná, hogy vissza kell állítani a bizalmat, új stílusú, kooperatívabb politikára van szükség. Ha a kormány ezt megvalósítja, 2010-ben nyer.

A köztársasági elnök viszont mereven elutasítja a megosztottság “mesterségesen szított és fenntartott megosztottság” politikáját. Ez ugye már állati messze van attól, hogy az emberek jogosan és spontán felháborodottak. És persze lehet, hogy Orbán Viktor és Navracsis Tibor majd azt nyilatkozzák, hogy a legitim miniszterelnök az, amelyik mesterségesen szítja a feszültséget puszta jelenlétével — kevesen lesznek majd azonban azok, akik ezt ténylegesen el is hiszik. Hiszen itt kvázi 2000 óta folyik a megosztottság mesterséges szítása, hol erősebb, hol szolidabb komcsizással, kötelezéssel, a Magyar Nemzet és a Demokrata előfizetésre ajánlásával. A “rosszabbul élünk, mint négy éve” hazugságával, az emberek utcára csalogatásával.

Sólyom László beszédében határozottan a civil társadalomhoz akar visszatérni. Sürgeti a társadalmi viták feltételeinek a megfeleltetését, és öntudatos viselkedésre szólítja fel a polgárokat. Elismerésre méltó fordulat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.