Amit tennie kellett?

Révész Máriusz: Ez politikai megrendelésre történt
Magyar Nemzet Online, Udvardy Zoltán, 2006. október 26.

Révész Máriusz interjúja nagyon sok mindent elmond. Sajátos helyzet, hogy szerencsétlent hülyét úgy csapták fejbe, hogy most nem emlékszik semmire; viselkedése ugyanakkor maga is egy kórkép. Jelzi, hogy azok, akiknek mentelmi joguk van, atyaúristennek képzelik saját magukat. Hát, vagy tévednek, vagy az isteneknek nem elég kemény a fejük.

Ugye a mentelmi jog arra való, hogy még viccből se lehessen politikai indíttatású eljárást indítani senki ellen sem. Ha a hatalomnak tele lesz a fasza azzal, amit Révész Máriusz csinál, akkor ne lehessen ráállítani pár zsernyákot, baszakodjanak vele kedvük szerint, ne lehessen elvenni a kedvét azzal, hogy zrikálja az APEH, estébé. Ha mégis rossz fát tesz a tűzre, előbb a Parlamentnek kell mérlegelnie, hogy kiadják-e az igazságszolgáltatásnak vagy sem. A mentelmi jog a képviselőt a hatalmi nyomás alól védi.

Ezek után szögezzük le kurva gyorsan: Révész Máriuszt alighanem nem azért verték szarrá, mert képviselő volt. Itt van például egy abszolút laikus beszámolója az eseményekről: kiderül belőle, hogy az átlag Fidesz-tüntető egyszerűen csak gyakorlatlan volt a zavargáskor követendő viselkedésmintákban (fuss, ahogy a lábad bírja, és szard le, mi lesz a kocsiddal), és rossz helyre került rossz időben. A rendőrség meg addigra már bőven összegyűjthetett elég frusztrációt abból, hogy a tömeg az istennek sem akar oszolni. És ekkor, a káosz és az anarchia kellős közepén odakolbászol hozzájuk egy bajuszos mitugrász, valami igazolványt lobogtatva.

Ha Révész Máriusz azt gondolta, hogy ebben a helyzetben a rendőrök, tudván, hogy képviselő ellen nem lehet eljárni, köré gyűlnek és figyelmesen végighallgatják a mondandóját, majd díszsorfalat állnak a távozni kívánó békés tüntetőknek, hát jobban tenné, ha beiratkozna egy esti kurzusra realitásérzékből. Rendőr a parancsnokának engedelmeskedik, nem pedig egy a helyzet kezelésében full inkompetens képviselőnek — ez eddig rendben van. Véresre verni valakit, akinek minden fegyvere egy szánalmas kis sajtfecni — kurvára nincs rendben. Kurvára nincs rendben az sem, hogy a budapesti rendőrfőkapitány nem hajlandó átfogó vizsgálatot indítani a szakmai hibák és visszaélések feltárására. Rendőr intézkedjen jogszerűen és hibátlanul, vagy ha nem, viselje a fegyelmi következményeket.

Magánemberként mégis azt tanácsolom Révész Máriusznak, legközelebb ne baszakodjon dühös, begőzölt, végletekig irritált zsarukkal. Írjon inkább interpellációt vagy törvényjavaslatot a rendőrségi törvény módosítására. Neki ugyanis valami ilyesmi lenne a dolga.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.