Bukta után

Demszky a végén tényleg bezsebelhette a megérdemelt üdvrivalgását, orbán Viktort pedig egyszerűen kiröhögték a liberális sátor látogatói. Amúgy a hangulat minden volt, csak felhőtlen nem, de érezni lehetett a megkönnyebbülést amiatt, hogy a nagy kormányzati pofáraesés mellett legalább az SZDSZ nagy, a pártot alighanem alapjaiban megrengető lebőgése megmaradt. Nb. azért nem olyan nagy győzelem ez az 1,6%, de hát végül is nem a résztvétel, hanem a győzelem a fontos. Vékonka többség a fővárosi közgyűlésben, valamivel masszívabb kormánypárti többség a polgármesteri posztokon: úgy kábé ez minden, amit a kormánykoalíció fel tud mutatni. Ez persze alighanem benne van a pakliban, és fenyegetőzzön bárhogy is Orbán Viktor, ettől és a néhány ezer hőzöngőtől aligha roppan meg a Gyurcsány-kormány.

Ennél egy fokkal érdekesebb kérdés Sólyom László sajtónyilatkozata. Nem az az érdekes, hogy Sólyom a tiszta és hazugságmentes politizálás mellett száll síkra, hanem az, hogy a köztársasági elnök a miniszterelnöki beszéd nyilvánosságra kerülése óta nem képes magához térni a sokkból. Holott az csak egy politikai szónoklat volt, nem beismerő vallomás a kínpadon. Holott egyetlen konkrét esetet lehet csak nevezni, ami a szokásostól eltérő módon értelmezhető hazugságként: az államháztartási adatok csúsztatott nyilvánosságra hozatalát. Minden más — belefér abba, amit politikának nevezünk. A választási ígéretek sem erkölcsi, és pláne nem közjogi értelemben nem kötelezik a politikusokat — akár még komolyan is vehetjük őket, ha idiotisztikusan optimisták vagyunk. A választási ígéret, annak minden reklámjellegénél fogva, szerves része a politika közbeszédnek; senki nem összesíti őket, senki nem az előadott áltények, hanem sokkal inkább a stílus alapján dönt. Ha Sólyomnak ez nem tetszik, folyamatosan szirénáznia kellett volna, már a választások alatt is, a mostani beszédeinél sokkal pártsemlegesebben.

Alighanem hiba lenne persze azt gondolni, hogy Sólyom a Fideszt kiszolgálandó tartja ezeket a beszédeket. A helyzet alighanem sokkal rosszabb. Fél, hogy tényleg kormányválság kormányváltás lesz, ő meg kimarad a buliból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.