Lehallgatási game over

Bírói tilalom a titkos lehallgatásra

Népszabadság, Horváth Gábor, 2006. augusztus 19.

Alighanem elég nagy maflás a Bush-adminisztráció pofájába Anna Diggs Taylor ítélete a mindenféle bírósági felügyelet nélküli, nagy unverzális lehallgatósdi ellen. 2001 szeptember 11. óta mindenféle vacakolás nélkül bárkinek, bármeddig lehallgathatók telefonjai, olvasgathatóak e-mailjei, aki feltételezhetően az Al Kaidával tartja a kapcsolatot, legyen az a kontaktjával bizalmasan kommunikálni óhajtó újságíró, az ügyfeleival való fecsegést nyilván nem a hatóságok fülének szánó ügyvéd vagy kutatásokat folytató tudós. Most azonban kiderült, hogy az érintetteknek egészen nyugodtan tele lehet mindezzel a tökük, ugyanis az első körös ítélet szerint mindez tökéletesen és többszörösen is alkotmányellenes.

A meccs természetesen nincs lefutva, a kormányzat szerint a lehallgatás full kóser, és fellebbeznek is az ítélet ellen. Ahogy a kormány illetékes fogalmazott: nagyon elégedettek voltak az eddig nagyon is hatékonynak bizonyuló rendszerrel, meg vannak róla győződve, hogy törvényesek. Amerika immáron öt éve háborúban áll az Al Kaidával, és ez feltétlenül indokolttá teszi a rendkívüli intézkedéseket.

Az ítéletet olvasgatva persze az amerikai jogrendszer bonyolultságába is bepillantást nyerhetünk; ugyanakkor mégiscsak feltűnő, hogy maga az ítélet mennyire egyértelmű. Az elnök ugyanúgy nem áll az alkotmány és a többi hatalmi ág felett, ahogy senki más sem, így az ő ellenőrzésére is teljesen természetes az igény; ezen kívül az állampolgárok élete sem lehet bármikor átjáróház, csak ha tényleges és közvetlen jelek mutatnak arra, hogy meg kell őt figyelni. Ez a lehallgatási gyakorlat konkrét és nagyon is kézzelfogható károkat okoz mindazoknak, akik iránt a már említett ügyfelek, szemtanúk stb. egyszer csak nem bíznak többé, max ha az Egyesül Államokon kívülről telefonálnak. Aki pedig esetleg úgy érzi, hogy az amerikai titkosszolgálat mindig és minden körülmények között megérdemli a bizalmat, annak alighanem elég hamarosan eszébe jutnak a Guatanamón ártatlanul fogva tartott emberek vagy az iraki börtönbotrány.

“Ha az amerikaiak csak biztonságra vágynak, beülhetnek a börtönbe. Lesz mit enniük, lesz hol aludniuk, lesz fedél a fejük felett. De aki meg akarja őrizni emberi méltóságát és a többi emberi lénnyel való egyenlőségét, az nem hajthat fejet semmilyen diktatórikus kormány előtt.”

— Dwight David Eisenhower

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.