Kampánystarti kilátások

Olyan nagyon sokan azért nem lehetnek, akik kifejezetten tisztában vannak azzal, mi a francot is csinál voltaképpen egy főpolgármester. Szemben az országos politikával, ahol nagyjából azért lehet sejteni, hogy mik a pontos feladatok és felelősségi körök, és a kisebb önkormányzatokkal, ahol ezt adott esetben mindenki maga is át tudja tekinteni, Budapesten ez nemigen lehetséges. A kerületek saját kis istencsászárságként funkcionálnak, ívben fosnak a fővárosi politikára — ezért aztán elég kevés az olyan budapesti polgár, akik jogszabályi tájékozódás nélkül képes megmondani, hol végződik a kerületi és hol kezdődik a a központi önkormányzat. Kábé ennek lesz köszönhető, hogy ki tudja már, hanyadiknak, de Tarlós is tovasiklik majd saját taknyán a Demszky ellen folytatott kampányban.

Nehéz megmondani, pontosan miben is bízik az önmagát (Schmittnél lényegesen hitelesebben) függetlennek definiáló Tarlós István. Külső szemmel nézve egy egyszerű kis kerületi nímand, akinek maximum a buziellenes kirohanásaira emlékezhetünk — és az SZDSZ jóvoltávól emlékszik is mindenki. Mik lehetnek azok a jel- és hívószavak, amelyek csatasorba állításával győzelmet akar elérni? Képes lesz vajon az általa oly sokat emlegetett szakmaiságot beemelni a fővárosról szóló kampánydiskurzusba?

A kör jelen állása szerint: nem képes. Eddig megnyilatkozásai leginkább csak azt célozták, hogy mindenkit biztosítson arról: ő nem Demszky Gábor. Ez a frenetikus erejű újdonság nyilván százezreket sokkol majd, de akiket mégsem, és akik biztonsági megfontolásokból eddig is a legalább némi rutint szerzett Demszkyt támogatták, azok alighanem ezúttal is hiányolni fogják a kihívótól a tényleges tartalmat és az elért (és látható) eredményekhez illeszkedő arcméretet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.