Buli volt

George Bush hazai látogatása nyilván egy extrém hosszúságú protokollesemény volt csupán — aligha gondolhatja bárki is, hogy majd egy ilyen egynapos látogatáson születnek stratégiai fontosságú döntések. Ha az amerikai elnök idejön, maximum azért jön, hogy tegyen egy rakás gesztust, aztán húzás haza. És persze mindenki hatványozott intenzitással élheti ki kis minidilijeit.

Tamás Gáspár Miklósnak ez persze ismét remek alkalom arra, hogy fröcsögjön egy sort az Egyesült Államok iraki külpolitikája fölött. Szó se róla, magam sem vagyok nagy rajongója annak, amikor a nemzetközi jogot seggtörlőnek használják — ugyanakkor, igazi pragmatikus szemétládaként azt gondolom, ha az amerikaiak már ott vannak Irakban, lehetőleg ne is menjenek onnan el, amíg a szart fel nem takarították maguk után. És ha ebben segítünk nekik, az nekünk nyilván nem lesz olyan nagyon rossz — szarlapátolásban meg sose voltunk rosszak.

A Magyar Nemzet persze most sem pihen; nyilván nehéz elfelejteni, hogy Orbán Viktor nem annyira fogadta szívesen ugyanez az elnök, pedig ő még ki is repült hozzá — végül kénytelen volt beérni egy kis csoffadt díszdoktorrá avatással, aztán jöhetett haza, mi meg röhögtünk rajta most is. A Magyar Nemzet, aki most nem tartozik azok közé, akiket a miniszterelnök monoplizál, hirtelen kurvára fel van háborodva azon, hogy a világ legveszélyeztetettebb politikusának nem minden lépése übernyilvános.
Annak idején, amikor az Ezüsthajó forgathatott kizárólagosan Orbán Viktor seggében, akkor valahogy elmaradt a tiltakozás — azért regisztráljuk, hogy a Népszabi a MN mellőztetéséről nem kussolt ilyen szemérmesen.

Persze most már Bush is büntiben van: számomra legalábbis kérdés, hogy ha Magyarországnak jobboldali miniszterelnöke van, akkor is ilyen vehemensen emlegetnék-e Guatanámót. Ami, így messziről valóban egy emberi jogi világbotrányra hasonlít, csak hát mondjuk emberi jogok (különösen gyanúsítottak és rabok emberi jogainak) védelmében még nekünk is lenne bepótolnivalónk, elég erősen — persze ha valaki ezirányban tesz lépéseket, akkor rögtön előkerül, hogy minek kényeztetni a baltás gyilkosokat. Az emberi jogokat lehetőleg védje az, akinek nincs ideje Orbán Viktorra — talán így summázható a jobboldal álláspontja ebben a kérdésben.

Én személy szerint egész közelről láttam egy helikoptert a Múzeum körúton, szóval én se szórakoztam rosszul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.