Drágát vagy semmit

Csipog Sió László, hogy nemis épült 10 000 kollégiumi férőhely a ciklus alatt, különben is, ami épült, az javarészt PPP-s és drága. De majd jön a Fideszes felülvizsgálat, reszkessen minden előnytelen szerződés!.

Hát a PPP-s koli az tényleg drága, magántőke van benne, ami szeretne hasznot, ezt kár is tagadni. Nem csak a hallgatóknak, hanem az intézménynek is sokba kerül. A hézag ott van a Fidesz oktatáspolitikai tótumfaktumjának érvélésében, ahol az egész gazdaságpolitikájuk elvérzik: milliárdos beruházások nem nőnek ki a földből.

A felsőoktatás pedig már a Fidesz alatt is csak tényleg teljességre törekvő költségvetési prioritáslisták rongyosra szakadozott legalján voltak felfedezhető; az önerőből történő kollégiumfejleszés pedig az alulfinanszírozott felsőoktatásban leginkább csak egy szúette faviccként értelmezhető. Struktúrális probléma tehát, hogy nincs elég pénz a felsőoktatásra, a kollégistákra pedig szépen rárothad a kollégium — a magántőke bevonása, ha drága is, de megoldás. Költségvetési ígéretbe pedig még nem költözött be senki.

A nyolc tényleg nem tíz, ebben Sió Lászlónak speciel igaza van. Egy pár intézmény például azért sem ért a beruházással, mert arra gondolt: sírni az állami pénzek után még mindig egy sokkal kényelmesebb hozzáállás. Bár az emberi szálláshelyek után érdeklődő potenciális — és fizetős — külföldi hallgatókat lehet, hogy még a kelleténél betojibb rektor urak siránkozása nem hatja majd meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.