Cirkusz a reptér peremén

Jócskán tutitra hajt a Fidesz a Budapest Airport értékesítése ügyében. Akárhogy is végződjön a reptér-értékesítés utójátéka, tutkó lesz olyan nyilatkozat, amelyet majd lobogtathatnak, hogy ők az ellenkezőjét akarták. Nem is privatizáció ez már, hogy az identitás körül folyó gerillaháború.

Kezdődik ugye a dolog ott, hogy a Fidesz többé-kevésbé mindent ellenez, ami privatizáció; jobboldali körökben csak elszörnyedni szoktak azon kijelentésen, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos; én nem annyira szívesen foglalnék állást ezen hitvitában (vagyishogy dehogynem: aki szerint az átalgos magyar közalkalmazott jó tulajdonos, az táviratilag kérhet tőlem egy legújabb évjáratú kényszerzubbonyt). Az viszont tuti, hogy ami állami tulajdon, azt a mindenkori kormány szégyentelen módon használja fel saját politikai céljainak megvalósítására. Minden állami vállalat potenciális parkolóhely a pártszponzorok csemetéi számára, potenciális megrendelő maguknak a szponzoroknak – igen szolid versenyfeltételek mellett, és végtelen türelemmel az esetleges hibák, késedelmek és minőségi kifogások irányában. Ahogy Uj Péter mondotta volt: egy vállalatot a privatizáció során csak egyszer lehet ellopni; egy állami vállalatot – hitelgaranciákkal, költségvetésének állami kitömködésével – gyakorlatilag végtelenszer.

No de a Gyurcsány-kormányt nem hatotta meg a Fidesz követelése, eladták a húsosfazekat. Innentől kezdve, a Fidesznek már csak két elvárása van: a kormány fordítsa a bevételt a költségvetési hiány csökkentésére; gondosan ügyelve persze arra, hogy a BA Rt. eladásából származó bevételt semmiképpen se költsék a költségvetési hiány csökkentésére – fordítsák inkább államadósság-törlesztésre. A Magyar Nemzet tegnapi számában egyenesen odáig merészkedett, hogy a két kívánságot a lap – részben saját véleményként – egyazon cikkben propagálta: egy főcikkben és egy helyre kis keretesben. Na, ezt a kommunikációs magas labdát tessék lecsapni.

A dolog persze teljesen világos: valahányszor egy kampányígéretet kell tenni – mondjuk az egészségügyi dolgozók szakszervezetének – arra rögtön potenciális fedezet a több százmilliárdos bevétel; amúgy meg nyugodtan lehet gyanúsítgatni a kormányt ugyanezért. A mágikus cél persze a tematizálás, jelentsen ez bármit is.

Biztos, ami biztos, Orbán egy nemzeti konzultációt is meghirdetett. Az eredetiség és a képviseleti demokrácia nagyobb dicsőségére.

One Response to Cirkusz a reptér peremén

  1. Kreta szerint:

    Amikor Mikola kitalálta, hogy ezt a pénzt az egészségügyre kell fordítani, hangosan feljajdultam. Ez az ötlet nem tartott soká. Aztán a rettentő sorsú kutatásra is kellett volna költeni. Persze minden jobb, mintha az adósságot törleszti a kormány, mert ez is egy kedvelt paripa a jobb oldalon. Át kéne állítani az adósság órát, ami macerás. Nem lehetne aggódni, hogy jujj a mérlegek.
    Egyébként a törlesztés a következő kormánynak jó – akár jobb, akár baloldali lesz – mert a visszafizetett helyett, lehet újabb hiteleket felvenni tetszőleges témára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.