Nagyságrendi tévesztések

Nagyon hozzá lehet szokva a hozzá lojális pártsajtóhoz az, aki azt képzeli, hogy egy Financial Times-kaliberű lapot meg lehet vásárolni. Az érdeklődőknek talán érdemes lenne egyszer elolvasniuk egy tekintélyes külföldi napilapot – optimális esetben akár magát a Financial Timest; igaz, ez meglehetősen komoly agymunkát igényel. A Magyar Nemzet tegnapelőtti számában ugyan már történt egy bágyadt kísérlet arra, hogy ismeretessék az országot kritikusan ismertető cikkeket, ám a gondolat, hogy a magyar kormány közpénzen befolyáolt egy külföldi napilapot, sokkal vonzóbb volt.

A szomorú helyzet persze az, hogy nincs az a pénz vagy machináció, amivel egy Magyarország-kaliberű kormány képes lenne hatni egy akkor nemzetközi gépezetre, mint amilyen mondjuk az egyébként nem mellesleg nemzetközi hírnévnek örvendő FT. Ő ugyanis nem abban találják meg az életcéljukat, hogy elvtelen propagandahadjáratot folytassanak egy maholnap a széllel továszálló, káeurópai kis országocska kérészéletű kormánya mellett – arrafelé a szakmai hitel elvesztése sokkal nagyobb károkat tud okozni, mint amit Gyurcsány Ferenc kárpótolni tudna. És lehet, hogy a jobboldalon ezt nehéz elképzelni, de vannak a földön nagyobb kaliberű pénzemberek is, mint Magyarország jelenlegi miniszterelnöke. Az FT tulajdonosi köre például egészen biztosan ilyen, és alighanem szinkronban lötykölnék ki az esti martinit, ha kiderülne, hogy a szerkesztőségük kormányzati befolyásra dolgozik, miközben a tartalomba normális esetben még ők sem szólhatnak bele.

Bizonyára azt is nehéz lehet felmérni, hogy vannak a világon fontosabb dolgok is, mint hogy Magyarországon ki nyeri meg a 2006-os politikai választásokat. A Financial Times olvasóinak többsége például kapásból azt sem tudja – minő borzalom – hogy mennyire tehetséges politikus Orbán Viktor, vagy hogy egyáltalán ki is ő tulajdonképpen.

Kétségtelen ténynek látszik viszont, hogy a magyar kormány viszont elhelyezett egy hirdetést a kérdéses orgánumban. A magam részéről úgy gondolom, hogy ez felháborító, teljességgel értelmetlen pénzszórás, amit maximálisan elítélek. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az a Fidesz, aki százmilliókat költött arra, hogy magyarok Magyarországon magyarul reklámozzák Magyarországot a Magyarországon élő magyaroknak, az talán csöndben is maradhatna. Ehelyett – mintegy reflexből – alapítanak egy vizsgálóbizottságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.