Áljavaslat egy valódi problémára

Gusztos Péter az SZDSZ vasárnapi sajtótájékozatójékoztatóján azt javasolta: szüntessük meg az egyházak hitéleti támogatását, a nekik nyújtott, teljesen alaptalan kedvezményeket (például az egyházi személyek illetékmentességét) – az állam a közfeladatokat támogassa, ugyanazzal a normatívával, ahogy mondjuk egy önkormányzatot vagy másik civil szervezetet támogatna. Ha kell, akár a Vatikáni Szerződést is felül lehetne bírálni. Ugyanakkor a mostani kétszer egy százalékos személyi jövedelemadó felajánlást az SZDSZ összevonahtóvá tenné; sőt, a nyugdíjasoknak is lehetővé tenné, hogy valamiféle átlagos összeg felett ők is rendelkezzenek minden évben. (Mindenehhez egy sokszorosan bárgyú kampányoldal is társul, ha valakit éppen érdekel.)

A Try-san, mano-san és a politika ugyan próbált rákérdezni, hogy mégis hogy képzelik ennek a javaslatnak a realitását, de Gusztos Péter csak nagyra nyitotta ártatlan, barna szemeit, és kijelentette: hát miért ne lenne ennek realitása, ez egy sima államközi szerződés, bármikor felül lehet bírálni.

Ja. Magyarország pedig az az ország, ahol ilyesmit kampányidőszakban szokás átnyomni. Félreértés ne essék, abban mindenképpen igaza lehet az SZDSZ-nek, hogy Magyarországon a népszavazásokon jelzett gigantikus mennyiségű keresztény leginkább csak papíron létezik; ha azt vesszük, hány embert tudnak megmozgatni az egyházak, hát ennek a számnak csak a töredéke lehet igaz. Ugyanakkor az teljesen világos, hogy ennyi idővel a választások előtt a koalíciós partnerben egyszerűen nincs meg a bátorság ahhoz, hogy szembe merjenek menni az egyházakkal. Na nem mintha ennek olyan sok racionális alapja lenne, hiszen borítékolható, hogy az egyházak mely párt mellett fognak már megint kampányolni – egyszerűen csak arról van szó, hogy az MSZP még a ciklus közepén se a fene nagy karakánságáról ismert, választások előtt pedig leginkább a “nyámnyila, cidriző, gatyába trottyantó spenóthuszár”-szindróma tör ki rajtuk (csak hogy egy kis Wodehouse-t is idézzünk).

Persze az is teljesen nyilvánvaló, hogy az SZDSZ-re is azért jön rá mindig ilyentájt a brainstorming, mert szeretnék érzékeltetni a választóikkal: ők a liberális párt. Ciklus közben , amikor tétje is van a dolognak, ugyanis ők is hajlamosak bizonyos… pragmatizmusra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.